De gemeente Hilversum organiseert elk jaar in de herfst Actie Bladslag. Wanneer de bladeren van de bomen vallen komt de gemeente met de helpende hand en ruimen ze vanaf 30 oktober (bijna) elke dag de bladeren op straat op.

Het is begin vrijdagmiddag en als je de ‘s Gravelandseweg op komt lopen is het eerste wat je opvalt een enorme hoop bladeren. De door de gemeente gestuurde groep harde werkers zijn al vanaf half acht bezig en zijn de veroorzakers van deze enorme hoop. De bladblazers staan net uit en de harde werkers zitten op een muurtje bij het kantongerecht  uit te rusten en zich voor te bereiden op een middag hard bladeren opruimen. Aan de andere kant van de straat staan de veegwagen en de tractor met aanhanger klaar om de bladeren weer te lijf te gaan. Rond een uur in de middag verzamelen de mannen zich naast het Radio2 gebouw en wordt de benzine van de bladblazers weer bijgevuld. De vraag is nu wat gaat er gebeuren? Aangezien de bladeren allemaal al van het fietspad en de stoep af zijn is dat niet iets geks om je af te vragen. Al snel wordt het doel van dit alles duidelijk. De tractor heeft namelijk een aanhanger met een lange slurf die alle bladeren ,die in het gras naast het fietspad liggen, naar binnen slurpt.  Stipt een uur gaan de bladblazers weer aan en lopen vier man rond de tractor naar het einde van de straat. Twee man voor de tractor om de bladeren de goede kant op te blazen, een man links naast de tractor om de bladeren onder de tractor door naar de slurf te blazen en dan twee man aan de rechterkant om de ontsnapte bladeren naar de slurf te blazen. Aan het eind van de straat draait deze colonne van bladblazers zich om, om aan de middagtaak te beginnen. Langzaam maar gestructureerd gaan ze aan de gang en ruimen zo zoetjes aan de bladeren op. Er blijven enkele bladeren achter op het fietspad, maar ook hier hebben ze een slimme oplossing op bedacht. Een paar minuten achter de tractor rijdt namelijk een veegwagen die de laatste bladeren van de grond haalt. Deze veegwagen keert dan weer om, om daarna precies weer hetzelfde te doen zodat er echt geen bladeren meer achterblijven. Mensen uit de buurt pakken ondertussen hun eigen bladblazers erbij en helpen de heren van de gemeente een handje door hun eigen tuin ook bladvrij te maken. De door de bewoners de weg opgeblazen bladeren worden door de veegwagen weggehaald, terwijl de tractor en zijn mannen het einde van de straat naderen. Op sommige punten houd de tractor halt omdat er langs de weg enorme bergen bladeren liggen die dan door de bladblazers eerst onder de slurf worden geblazen.

Helemaal aan het einde van de straat is er ineens een verkeersopstopping, sommige automobilisten mopperen wat maar wat er aan de hand is blijft nog even onduidelijk. Eenmaal dichterbij gekomen is het duidelijk, de tractor moet de weg oversteken maar dat gaat niet zo snel. Als de tractor aan het einde van de weg is overgestoken wordt de enorme berg bladeren aan het begin van de straat opgeslokt door de slurf en kan alles wat zich eerst afspeelde aan de andere kant van de weg opnieuw beginnen.

Dit alles organiseert  de gemeente waardoor de mensen dit zelf niet meer hoeven te doen en het op straat ook nog eens een stuk veiliger wordt. De gladde bladeren zijn er hierdoor niet meer zodat ouderen niet meer over de bladeren zullen uitglijden en de jeugd op de fietsen niet meer onderuit glijden bij een over enthousiaste rem beweging op hun fietsen. De gemeente doet er dus goed aan dit te organiseren. De inwoners zullen zich hierdoor veiliger over straat bewegen en de gemeente maakt een goede beurt bij haar bewoners.