De gemeente wil dat het binnenklimaat verbeterd voor de panden voor het eigen gebruik van de gemeente. Het doel is om de panden CO₂ neutraal te maken, dit is op 20 november besproken in de raadszaal. De gemeente wil het raadhuis als eerste aanpassen maar daar is niet iedereen het mee eens.

Tjalke de Jong (35) is een commissielid van het CDA, hij (namens het CDA) vindt dat het c02 neutraal maken van de, voor eigen gebruik bedoelde, panden een goed plan is. Waar hij echter wel tegen is, is dat ze willen beginnen met het raadhuis. “Daar valt duurzaamheid ook onder, maar wel betaalbaar verantwoord en realistisch rentmeesterschap want daarmee geef je het goede voorbeeld. Daarom vinden wij dit voorstel en ook specifiek het gedeelte over het raadhuis ingewikkeld en zijn we kritisch en dat zit op een aantal dingen”, zegt Tjalke de Jong. Een van de dingen waar het CDA dan erg kritisch op is, is met het beginnen met het raadhuis. Ze snappen dat het raadhuis een voorbeeldfunctie moet gaan spelen maar ze vragen zich af of dit wel een slimme keuze is. “Ik snap dat het een voorbeeldproject is, maar moeten we dat als proeftuin hebben als een soort laboratorium muis”’ aldus De Jong.

Het CDA vindt dat de gemeente beter naar een anders monument kunnen kijken. Hier kunnen ze bekijken hoe ze het aanpakken om vervolgens de dingen die ze geleerd hebben toe te passen bij het raadhuis. Verder zegt het CDA dat op het moment dat er daadwerkelijk iets met het raadhuis gaat gebeuren, dit op meerdere manieren kan. Zo kan dat doormiddel van zonnepanelen, dit gaat echter wel een miljoen euro kosten. Met de zonnepanelen is het raadhuis dan wel in een keer c02 neutraal. Een andere manier is het aanschaffen van pelletkachels, dit gaat 800.000 euro kosten en zal de c02 uitstoot doen verminderen met 67 procent. De raad ziet de pelletkachels echter niet als optie omdat dat een kader is, met grote verbazing van het CDA.

Als laatste krijgt meneer De Jong nog de vraag welk ander bezit van de gemeente moet worden gebruikt als het CDA vindt dat het raadhuis niet de beste eerste keuze is. “Als je dat überhaupt al zou willen geef ik daar graag de wethouder de gelegenheid om daar een voorzet in te doen wat hem betreft de beste volgorde daarin is, maar voor ons is het beginnen in het raadhuis een soort laboratorium muis zien van onze iconische raadhuis dat nou niet meteen de meest logische stap lijkt”