HILVERSUM – Een stadsdichter, het was een lang gekoesterde wens die een jaar geleden in vervulling ging. Robert Grijsen mocht zich de eerste stadsdichter van Hilversum noemen, één van zijn gedichten werd afgelopen maandag geprojecteerd op het GAK-gebouw aan het Stationsplein. Afgelopen donderdagavond werd de poëzieweek geopend met de Avond van de stadsdichter in het muziekcentrum van de omroep.

Het GAK-gebouw, dat een tijdje geleden werd gekocht door de gemeente, gaat waarschijnlijk binnenkort tegen de vlakte. Om het nu nog in een wat mooier jasje te steken, staat Grijsen zijn gedicht op de muur. ”Ik word weleens op straat aangesproken door mensen. Dan hebben ze me zien optreden of een gedicht van me in de krant gezien. Gelukkig zijn het altijd allemaal positieve reacties die ik krijg.” Grijsen vindt het fenomeen stadsdichter erg goed, maar niet alleen dat. ”Het is goed dat Hilversum poëzie onder een breed publiek probeert te brengen, dit is ook mijn doel als stadsdichter.”

Afgelopen donderdagavond werd Grijsen zijn werk muzikaal ‘omlijst’ door zangeres van het Groot Omroepkoor en musici van het Radio Filharmonisch Orkest. ”Dit vind ik echt heel erg mooi, liederen werden 0pgevoerd uit een opera die ik zelf geschreven heb, samen met componist en pianist Jan van Zelm.” Die afgelopen donderdagavond ook aanwezig was.

Elke vrijdag komt de #poëtweet uit, deze wordt ook geprojecteerd op het grote scherm op het Stationsplein. ”Op vrijdagochtend neem ik de Hilversumse kranten door. Als ik bij een bepaald onderwerp inspiratie krijg, ga ik daarmee door. Dan ontstaat er een vorm en maak ik het gedicht af. Ik schaaf er nog wat aan en zoek dan een plaatje bij het gedicht. Dan is het af. Het is niet altijd echt af, daar is de tijd te kort voor, maar voor dat moment, moet het goed zijn.”

Nog iets korter dan een jaar is Grijsen nog stadsdichter, maar aan afscheid denkt hij nog niet. ”Er moeten dit jaar nog veel gedichten geschreven worden, dat is het belangrijkste. Ik heb het gevoel alsof ik nog maar net begonnen ben.”

Gedichten van een stadsdichter moeten altijd gebaseerd zijn op een nieuwsaanleiding. Hoe Grijsen hieraan komt? ”Ik lees de krant, heb gesprekken met verschillende mensen en kijk goed om me heen. Vaak komt het ook voor dat de gemeente mij een specifieke opdracht geef, dan hoef ik minder te zoeken.”

Grijsen is ook actief op het gebied van theater en toneel. Gedichten, toneel en theater kan mensen aanspreken en aan het denken zetten. ”In een gedicht moet je alles heel compact zeggen. In weinig regels. Een toneelstuk of opera heeft natuurlijk een langere adem, daarin kun je tijd en ruimte nemen. Dat vind ik het grootste verschil.”

Als laatste een tip van Grijsen voor beginnende dichters, die ooit misschien wel stadsdichter van Hilversum zullen worden. ”Lees veel dichtbundels van anderen. Kijk de kunst af, maar ga vooral ook zelf aan de slag. Het zal altijd veel schrappen en herschrijven zijn, dit geeft niks. Probeer het gedicht te ontdoen van overbodigheid en clichés.”

 

Optreden van donderdagavond.

Optreden van donderdagavond.