HILVERSUM –  De zoete geur van glühwein hangt in de lucht. Buurtbewoners schaffen handgemaakte kerstkaarten aan, maken een praatje met de mensen om zich heen of verkopen zelf kerstspullen. Het duurt nog enkele weken voor de feestdagen aanbreken, maar de kerstmarkt in wijkcentrum St. Joseph is gezellig druk.

Een goede opkomst en uitbundige versieringen
Buiten de deur van wijkcentrum St. Joseph op de Minckelersstraat staat een kraampje waar een verkoper glühwein warm houdt en verkoopt. Enkelen staan buiten gezellig te kletsen met een beker warme drank om hun handen te warmen. De meeste bezoekers van de kerstmarkt lopen meteen het gebouw in om de koude buitenlucht te ontsnappen. Bij binnenkomst zie je meteen een houten kerstman staan, maar dat is nog maar het begin van alle kerstversieringen. Rood, groen en goud overheersen in het kleurenpallet van de markt. Er is een overvloed aan slingers, kransen en kerstlichtjes zijn opgehangen en neergelegd in het wijkcentrum. Zelfs de trapleuning richting de tweede verdieping is versierd met een dennen slinger; er is aan alle details gedacht.

Achter andere met rode tafelkleden bedekte kraampjes staan verkopers die zowel nieuwe als tweedehands spullen verkopen en gezellig met de verkopers naast hen staan te praten. De verkopers op de markt zijn voornamelijk volwassen, maar er zitten toch wat jonge kinderen met glimmende ogen achter de kraampjes om hun ouders mee te helpen en de gekochte spullen aan de koper te geven. Waren die te koop staan zijn bijvoorbeeld kerstversieringen, maar ook mokken met winterpatronen, speelgoedauto’s- en treintjes en beeldjes van engelen zijn te vinden op de markt.

De markt trekt veel bekijks. Buurtbewoners van alle leeftijden lopen de kraampjes langs, op zoek naar een ornament voor in de kerstboom, een kerstcadeau of gewoon een presentje voor henzelf. “Ik kom nooit echt doelgericht voor een bepaald iets. Zelf vind ik het leuk om gewoon rond te snuffelen en te kijken wat ik leuk vind om te kopen voor mijzelf of een ander”, zegt Janet Sanders, die in de buurt woont en vanochtend spontaan besloot een kijkje te nemen op de kerstmarkt. Daarnaast vindt ze het gezellig om te praten met de mensen hier: “Niet alleen met de buurtbewoners, maar ook met de verkopers. Iedereen komt hier samen.”

Met elkaar voor het goede doel
Een opvallende kraam is die van Rianne Berkhout. Ze verkoopt een grote variatie aan spullen: geborduurde doeken, sieraden, handgemaakte kerstkaarten gemaakt van koffiecups, krokante wafelrolletjes en wijn. Ze staat dicht bij de ingang van de kerstmarkt. Er lopen veel mensen langs waarvan de meesten wel even stoppen om een kijkje te nemen bij haar kraam. Dit komt goed uit voor Berkhout, want zij staat niet alleen maar op de kerstmarkt omdat ze het leuk vindt om te doen, maar ook om geld op te halen voor het goede doel.

“Ik sta hier met mijn kraampje voor het kindertehuis Noah’s Ark in Oeganda, waar ik vanaf februari drie maanden vrijwilligerswerk ga doen. Ik wil graag vijftienduizend euro meenemen om daar een kleinschalige unit te bouwen”, vertelt Berkhout met een trotse glimlach op haar gezicht. Het is duidelijk dat ze hier een passie voor voelt. “Om aan dat geld te komen, verkoop ik hier en op andere kerstmarkten en braderieën spullen die ik in samenwerking met anderen maak. De steun die ik van verschillende buurten krijg is prachtig om te zien.”

Gezellig samen eten
Naast de kraampjes is er ook een plek waar de bezoekers een hapje kunnen eten. De aroma’s van het eten dat menig mens nostalgie geeft naar de kerstfeesten die ze hebben gevierd, hangen in de lucht. Erwtensoep, poffertjes en meer staan op het menu. Daarnaast kan er ook koffie of thee gedronken worden. Er zijn veel tafeltjes, maar door de drukte gaan mensen die elkaar minder goed kennen ook bij elkaar aan tafel zitten. “Hartstikke gezellig, toch? Natuurlijk zie ik in deze buurt wel allemaal mensen voorbij komen, maar de kans om die mensen ook te spreken krijg ik niet vaak. Zulk soort gelegenheden zijn daar perfect voor”, aldus buurtbewoonster Nicole Visser, die bij enkele kennissen aan een tafeltje zit en daar al een kwartier lang gezellig aan het bijkletsen is.

Mooie aankopen, lekker eten en gezelligheid: de bezoekers van de kerstmarkt in wijkcentrum St. Joseph wanen zich alvast helemaal in de kerstsferen en het evenement blijkt een groot succes te zijn.