Een aantal GGZ-klinieken is naar de rechter gestapt vanwege het grote geldtekort. Het gaat om een totaal van zeven klinieken die meer geld willen hebben voor het behandelen van tbs-patiënten en andere veroordeelden. Hierbij zitten mensen die veroordeeld zijn voor bijvoorbeeld moord of verkrachting. Volgens de klinieken komt door het geldtekort de veiligheid van de patiënten en medewerkers in gevaar.

GGz Centraal is een organisatie voor specialistische geestelijke zorg in het midden van het land. Arjen Zandstra werkt bij GGz Centraal als concerncontroller met een onafhankelijke functie onder de raad van bestuur. Hij is ook rechtstreeks betrokken bij de zorgverkoop. Ans Zandee werkt op de afdeling communicatie. Ze herkennen de problemen deels, maar er is ook nog wat anders aan de hand.

Zandstra: “GGz Centraal behandelt mensen met psychiatrische problemen. Wij bieden klinische, deeltijd en poliklinische behandeling voor mensen van alle leeftijden. Hierbij gaat het om zowel kortdurende als langdurende klinische opnames én kortdurende en langdurende poliklinische behandeling. Dit laatste zowel thuis als in de polikliniek. Wij hebben ook een crisisdienst. Daarnaast hebben we ook hele gespecialiseerde afdelingen voor een bepaald soort problematiek. Deze specialistische centra werken landelijk. GGz Centraal heeft een groot werkgebied: Flevoland, Eemland, Veluwe & Veluwe Vallei en Gooi en Vechtstreek. Hilversum valt daar bijvoorbeeld ook onder met de Rembrandthof, waar we poliklinische én klinische behandeling aanbieden.”

“Mensen worden gemiddeld genomen steeds minder klinisch opgenomen. Als een opname niet nodig is, doen we dat niet. Of anders zo kort mogelijk, mits inhoudelijk verantwoord. Want herstellen en beter worden doe je het liefst en het beste thuis. Daardoor behandelen we minder vanuit de kliniek zelf en behandelen we steeds meer vanuit huis”, aldus Zandstra.

Zandstra: “De media steken in vanuit het geldtekort. Dat is het meeste in het nieuws gekomen. Geld is zeker een punt, maar een zeker zo groot aandachtspunt ligt daar eigenlijk nog een stukje voor. Op dit moment is er in veel branches – ook in de gezondheidszorg – een tekort aan personeel. Veel mensen willen gewoon niet meer werken in deze sector, terwijl er wel veel vraag naar onze zorg is. En als ze dat wel willen, is het nog van groot belang dat ze de juiste opleiding hebben. Je kunt bijvoorbeeld psycholoog zijn, cruciaal voor de behandeling, maar je mag dan bv. geen medicatie voorschrijven. Dat mag alleen een arts doen. Tegenwoordig hebben wij niet al ons personeel meer in loondienst. We moeten mensen inhuren, wat weer drukt op ons budget en ook een andere dynamiek geeft in onze teams.”

Zandee: “Ons personeel moet ook ontzettend veel papierwerk voor iedere behandeling in orde maken. Dat neemt gewoon veel te veel tijd in beslag, waardoor we minder patiënten kunnen behandelen. Dat is bv. ook één van de redenen waarom veel mensen uit de zorg zijn vertrokken. GGz Centraal is overigens met een traject bezig om bepaalde registraties te gaan vereenvoudigen. Dit doen wij in samenwerking met de zorgverzekeraars.”

Zandstra: “Verder moeten we veel controles doen of de zorg wel goed declarabel en zogenaamd ‘gepast’ is. Daar gaat ook erg veel tijd aan verloren. Naast het personeelstekort speelt geld dus ook wel zeker een rol. In de zorg zijn de marges gewoon ontzettend klein. Terwijl je in het bedrijfsleven verhoudingsgewijs meer winst of verlies kunt maken, is dat gewoon niet mogelijk in de zorg. Hierdoor is het ook ingewikkeld om grote en dure investeringen te doen en grootschalig vernieuwende concepten te implementeren. Verder ontstaat door de kleine marges al gauw een geldtekort. Het hoeft maar twee jaar financieel slecht te gaan en je marge is alweer weg. Maar nogmaals, het geld is zeker een punt, maar het behoud en verwelkomen van zorgpersoneel is momenteel zeker zo’n groot punt.”