HILVERSUM – Een grote witte villa op de Oude Engwegh in Hilversum verraadt op het eerste gezicht nog niet dat er een kapel achter verborgen zit. Hier zit het Centrum voor Christelijke Spiritualiteit, de kapel zit achter een grote houten deur en oogt op het eerste gezicht vrij klein. Bij binnenkomst lijkt deze toch groter dan verwacht door de lange, oplopende ruimte. Aan de voor- en achterkant van de kapel zitten twee glas-in-loodramen waar door verschillende kleuren, afbeeldingen van heiligen verwerkt zitten, het ochtendzonnetje straalt hier naar binnen. In het midden van de kapel ligt een groot doek met zachte dekentjes, knielbankjes en bijbels. Vanuit daar is een altaar te zien waar een groot kruis hangt en een christuskaars met de cijfers 2016 brandt.

 

Het ochtendzonnetje schijnt door het raam naar binnen.

Het ochtendzonnetje schijnt door het raam naar binnen.

 

Tjitske Volkerink heeft in 2015 het Christelijk Spiritueel Centrum Hilversum opgericht. Sinds april 2016 is dit centrum onderdeel van de Protestantse Gemeente Hilversum, omdat de gedachtegang en uitvoering van het centrum het beste bij de Protestantse stroming past.

Op maandagmorgen start hier om 9 uur het morgengebed. Het gebed begint met een welkomstwoord van Tjitske: ‘’Welkom in de kapel bij het morgengebed. De christuskaars brandt, we zijn stil en openen ons hart voor de Heer, onze God.’’ Het gebed vervolgt met de openingswoorden: ‘’Zend uw licht en uw waarheid en laat die ons begeleiden.’’ Tijdens het gebed zijn er veel momenten van stilte waarin je de tijd krijgt om tot je eigen gedachtes en innerlijke gevoelens te komen. Deze ochtend wordt een Psalm 97 uit de Bijbel gelezen. Daarna volgt er weer een moment van stilte om over een zin uit deze Psalm na te denken. Het nummer “Kingdom of God” van Taize galmt door de kapel met een vrije keuze om mee te zingen. Hierna volgen gebeden waarbij hardop de naam van een dierbare die in je hart zit en waar je aan denkt mag uitspreken. Het gebed sluit met de Zegenbede: ”Heer, ga met ons mee als we werken of rusten, lachen of huilen. En wees onze gids. Samen met de Heilige Geest. AMEN.’’ Na het gebed is er de mogelijkheid om aan de tafels in de villa samen koffie of thee te drinken en kennis te maken.

Het gebed duurt maar een half uur en het meest opvallende zijn de vele momenten van stilte. Dit is dan ook precies waar het bij christelijke spiritualiteit om draait volgens Tjitske. “Door middel van stilte contact te maken met je innerlijke zelf en God.” Bij spiritualiteit wordt in eerste instantie niet gedacht aan het christendom terwijl dit juist een eeuwenoud verband heeft met elkaar. Monniken zonderen zich af in kloosters van de buitenwereld om zo goed mogelijk contact te maken met God. Tjitske: “Het ochtendgebed biedt de mogelijkheid om zoveel mogelijk bij eigen gedachtes te zijn in plaats van ontzettend lang te moeten luisteren naar een ander. Bij christelijke spiritualiteit worden vragen over de zin van het leven beantwoord door dit contact. Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? En waar ga ik uiteindelijk naartoe?”

De mens heeft tijdens het leven vele gedachtes over wat het leven nou precies te bieden heeft. Er is een groot verlangen naar iets groters, naar liefde en bij christelijke spiritualiteit kan God jou die liefde bieden. Tjitske: God vormt jou tot wie je bent, maar je moet het moment vinden om tot dat besef te komen.” Door de dagelijkse drukte in iemands leven, invloed van telefoons, computers en muziek komt deze persoon niet toe aan dit moment. Dit leidt vaker tot burn-outs en overspannenheid, om momenten van stilte mee te maken, is het daarom ook belangrijk dat deze apparatuur buiten het zicht blijft. Naast het morgengebed biedt het centrum ook massages aan waar tot rust kan worden gekomen en worden er stiltewandelingen georganiseerd in de natuur. Dit is een hele moderne manier om bezig te zijn met religie en spiritualiteit.

Tjitske Volkerink.

Tjitske Volkerink.