Je komt binnen en wordt gelijk omarmt met een lekkere geur die vertrouwd aanvoelt. Op een bordje staat ” A.U.B. uw schoenen uit” met daarnaast een rijtje netjes rechtgezette schoenen onder de daarbij horende jassen en tassen. De muren zijn wit met lichtgroen, de hele ruimte straalt rust uit. Dinsdag 16 januari was de kennismakingsmiddag voor het christelijk mediteren bij het Christelijk Spiritueel Centrum in Hilversum.

Het is stil in de kamer, de eigenaresse Tjitske Volkerink loopt heen en weer op haar sokken met een stapel mappen en boekjes. Aan de tafel zit een mevrouw in haar eentje een glas water te drinken, ze vertelt dat ze wel eens eerder zoiets heeft gedaan: “ja ik heb al eens eerder gemediteerd, ik heb ook wel eens een workshop gedaan”, Hariëtte. Langzaam maar zeker stromen er mensen binnen tot er een groep van 6 man rond de tafel zit, allemaal gewapend met een kopje thee. “Nu kan de dag pas echt beginnen”, zegt Volkerink.

De cursus begint met een korte voorstelronde waarin iedereen vertelt wie hij of zij is en waarom ze meedoen. Zo doet de één mee om wat meer in balans te komen en de ander omdat ze nieuwsgierig is,” Ja, ik ben gewoon ontzettend nieuwsgierig naar wat dit voor mij kan betekenen, ik merk dat ik me soms te druk maak om dingen en dan voel ik mijn hart. Dan denk ik ‘o nee dit is niet goed’, dus ik hoop door meditatie wat rust te vinden” Hariëtte.

Na het voorstelrondje krijgen de deelnemers wat uitleg over de geschiedenis van het mediteren en wordt er aan de hand van een verhaal uitgelegd hoe meditatie werkt. “Bij mediteren denkt men vaak dat het iets oosters is, maar ik vind dat het voor alle geloven is. Bijvoorbeeld bij het katholieke geloof, daar ben je vaak aan het bidden en bidden is praten, maar in een relatie moet je ook luisteren en met meditatie kan je de boodschap van god ontvangen door stil te zijn en te luisteren”, vertelt Volkerink.

Na de uitleg gaat iedereen naar beneden waar de meditatie zal plaatsvinden. Een kamertje ter grootte van een zolder liggen de kleedjes en staan kleine mediatie krukjes al klaar. Aan de muur hangt een groot houten kruis wat blauw is verlicht. Op het kastje voor het kruis brandt een kaars. Iedereen neem plaats op het krukje en gaat in de goede houding zitten: scheenbenen op de grond, billen op het krukje, rug recht, schouders boven je heupen en je gezicht ontspannen. Eerst moet iedereen ademhalen en zich alleen focussen op het ademhalen, zo zitten alle deelnemers voor een paar minuten met gesloten ogen stil, je hoort alleen de ademhaling. Na deze oefening vraagt de docent wat de deelnemers tijdens deze oefening hebben ervaren. Het bleef even stil, “Ik ben twee keer in slaap gevallen, maar ik ben wel al wat meer tot rust gekomen”, zegt Patries, de hele groep moet er om lachen. “Het was alsof Jezus met open armen voor mij stond”, zegt Connie. Tjitske reageert met een lach op haar gezicht: “Wat mooi, zo zie je dus dat meditatie voor iedereen wat anders brengt, echt heel erg mooi.”