Hilversum – Swingende kerstmuziek schalt over de Kerkbrink, vrijwilligers in kerstmanpakken brengen soep en  medailles naar de twee kraampjes op het plein en de muziekinstallatie wordt klaar gezet. Het is de eerste keer dat de Rotary Santa Run wordt gehouden in Hilversum, over heel Nederland vindt deze loop zo’n 35 keer plaats in de dagen voor kerst. In Hilversum gebeurd dit op zaterdag 17 december, kinderen en hun ouders, maar ook de ouderen in rolstoelen leggen allemaal anderhalf tot drie kilometer af door de Hilversumse straten.

Ouderen doen ook mee en worden voortgeduwd door vrijwilligers.
Noor Klappe

Een paar weken geleden kwam het promofilmpje van de Rotary Santa Run online, Ajacied en Hilversummer Davy Klaassen liep met kinderen van BSO Bink en de Godelindeschool door de straten. Klaassen begon met voetballen bij HVV de Zebra’s, hierna speelde hij een tijdje bij HSV Wasmeer, beide van deze clubs zijn gevestigd op Sportpark Anna’s Hoeve. Een jaar later kwam hij bij de jeugdopleiding van Ajax terecht. In 2012 en 2013 werd Klaassen uitgeroepen tot Hilversumse Sportman van het jaar. Klaassen probeerde, als ambassadeur van Speelgoedbank Hilversum, met de video zoveel mogelijk mensen te overtuigen om mee te doen en geld op te halen.

Niet alleen werd er 17 december geld op gehaald voor de Speelgoedbank maar ook voor de Nierstichting. Door heel Nederland word er geld opgehaald voor de Nierstichting via de Rotary Santa Run. De Speelgoedbank uit Hilversum is een plaatselijk goed doel, de Speelgoedbank is een initiatief van de Rotary club uit Hilversum. Mensen met een voedselbankpas van het Gooi of Naarden/Bussum en inwonende kinderen, kunnen hier gratis speelgoed ophalen.

Zaterdagmiddag rond half drie komen een paar mannen met een groot verlengsnoer aanlopen vanuit café Flinders, hiermee wordt de grote opblaasbare ‘startboog’ opgeblazen. Rond een uur of drie druppelen alle vrijwilligers binnen, ze worden meteen in een kerstmannenpak en geel hesje gehesen. Ze krijgen uitleg over waar ze moeten staan en waar ze de renners heen moeten sturen. Om half vier begint de warming-up, ongeveer driehonderd springende kerstmannenpakjes vullen de Kerkbrink. Met vrolijke muziek springen vijf meiden heen en weer op het podium om iedereen warm te krijgen voor de loop.

Zo’n tweehonderd deelnemers deden mee aan de warming-up.
Noor Klappe

Vier uur precies luidt Burgermeester Pieter Broertjes de bel en alle lopers snellen weg de Kerkstraat in. De Burgermeester moet hierna weer snel door naar tentoonstelling ‘Het perfecte plaatje’ in het Museum. Hij beent snel weg en roept lachend over zijn schouder: ”Tot ziens en tot de volgende keer!” Na iets meer dan vijf minuten komen de eerste deelnemers alweer binnen, maar het is geen wedstrijd op tijd, aan het eind van de loop worden er alleen prijzen uitgereikt aan de kinderen met de mooiste outfit. Steeds meer lopers finishen en krijgen allemaal een medaille om hun nek. Bij één van de kraampjes staan flesjes van Sourcy die de lopers kunnen pakken en bij de ander kraam staan drie vrouwen soep in te schenken. Caroline, een van de ‘soep-schenkers’ is blij met de opkomst voor een eerste keer. ”Ik hoop wel dat er volgend jaar meer mensen zullen meedoen.” Aldus Caroline.

Vrijwilligers schenken soep in voor de deelnemers, rechts: Caroline.
Noor Klappe

Als ook de kinderen binnenkomen die even verdwaald waren in Hilvertshof, beginnen ze voor de tweede ronde. De tweede ronde is voor de mensen die graag drie kilometer willen lopen, de bel luidt weer terwijl één van de wat ouderen jongeren zuchtend zegt: ”Pff ik wist niet dat anderhalf kilometer zó lang was..” Nadat ook iedereen van de tweede ronde binnen is, is het tijd om de prijzen uit te rijken. De cadeaubon van de Bart Smit die aan een grote heliumballon is geknoopt, gaat naar een jong blond meisje genaamd Vivienne. Jentol en Marieke winnen beide in de volwassene categorie en krijgen een fles wijn aangeboden. Jentol, die de anderhalve kilometer met krukken heeft gelopen, blijkt alleen zeventien te zijn dus er wordt snel een ander cadeau geregeld.

Na de prijsuitreiking is het tijd voor de twee cheques voor de goede doelen. Frank van Oosteren neemt namens de Speelgoedbank de cheque in ontvangst. Hij vertelt dat ze onlangs nog een inzamelactie hebben georganiseerd samen met de Albert Heijn in Hilversum. Verder gaat het goed met de Speelgoedbank maar omdat alles vrijwillig is zullen ze heel blij zijn met de cheque. €3750,- hebben ze in Hilversum opgehaald voor de Speelgoedank. Voor de Nierstichting komt Romy Visser het podium op, als de organisatie vraagt wat de Nierstichting met het geld wil gaan doen vertelt ze dat het waarschijnlijk allemaal naar het maken van kunstnieren gaat. Ook de Nierstichting ontvangt een cheque van €3750,- van de Rotary Santa Run. Terwijl de meeste jonge deelnemers richting huis keren, blijft een groot deel hangen op het plein luisterend naar het koor Vocal Society die kerstliederen zingt. Andere mensen nemen afscheid of verdwijnen op de nabijgelegen terrasjes en wie weet; volgend jaar weer?

Romy Visser ontvangt de cheque voor de nierstichting.