Het Goois Natuurreservaat start komende winter met kap- en snoeiwerkzaamheden in ’t Gooi, en doet ook natuurgebieden in Hilversum aan. Mogelijk staan daar bomen met omvalgevaar. Het doel van de kap is om fiets, wandel- en ruiterpaden weer veilig te maken. Daarbij nemen ze het natuurgebied dat grenst aan particulier eigendom onder de loep.

Borgman Beheer is inmiddels begonnen met het controleren van de bomen. Bomen die aan een snoeibeurt toe zijn of waar een tak uit moet, krijgen een stip. Een boom met een kruis levert gevaar op voor passanten en moet dus weg. Voor de bomen die nu al dreigen om te vallen, is een zogeheten noodkap ingeschakeld.

Anders dan bij een bomenkap in stedelijk gebied, plant het GNR geen nieuwe bomen in het bos. “Er komt wel weer licht en ruimte vrij, waardoor zich misschien een nieuwe boom kan ontwikkelen,” aldus Rob Rossel, regiobeheerder van het GNR.

Bomen die verder dan twintig meter van de grenzen en paden staan, worden overigens niet gecontroleerd en blijven dus gewoon staan.