HILVERSUM - De Gooische Bierbrouwerij organiseerde zondag 30 september voor de tweede maal het Gooisch Bierfestival. Op het marktplein in Hilversum kwamen jong en oud samen om te genieten van de eeuwenoude drank. Dit maal waren er duizend mensen meer dan verleden jaar.

Het Gooisch Bierfestival ziet er gemoedelijk uit. Zo rond een uur of twee is het marktplein nog aan de rustige kant. Mensen lopen met hun eerste of tweede biertje in de hand en de sfeer voelt alsof het beste nog moet komen. Een aanloop die een uur of twee later, tussen vier en zes, tot uiting komt. Om half vijf in de rij staan bij de bar in het midden van het plein kan zomaar een kwartier duren, om daarna tevreden terug te lopen met een van de Amerikaanse porters in je nieuwe bierglas. Het bierglas koop je voor twee munten en geldt als entreebewijs. Nadeel is wel dat de glazen van plastic zijn, op last van de gemeente. Naderhand mag het glas als souvenir mee naar huis. Zoals gebruikelijk bij bierfestivals staan er spoelbakken over het terrein verspreid om zelf je glas te kunnen spoelen alvorens je aan de volgende ronde begint. Het is erg leuk om te zien dat er een erg gevarieerd publiek aanwezig is, veel verschillende leeftijden en diverse etniciteiten. Duidelijk is dat iedereen hier vandaag samenkomt om te genieten van een dagje uit en van al het lekkers dat het marktplein vandaag te bieden heeft.

Om de centrale bar heen staan allerlei tentjes en foodtrucks verspreid. Onder andere Surinaamse broodjes, hamburgers van de Biologische Slager, pannenkoeken en gegrilde kip zijn onderdeel van het uitgebreide aanbod. In de eerder genoemde tentjes, zal later blijken, komen verschillende soorten entertainment langs. Waaronder de stand-upcomedians van Van Piekeren en singer-songwriter Flecha Moon. Aan de andere kant van het plein zorgt een DJ voor sfeer op de achtergrond, soms zelfs vergezeld door een saxofonist. Ook de Bierzegsters van La Kapriola hebben een plekje op het festival ingenomen en vertellen je je toekomst en persoonlijkheid aan de hand van het schuim op deze oude en geestverruimende drank. Klein nadeel is dat er bij de centrale bar een luwte kan ontstaan waar geen van de artiesten hoorbaar zijn, al is dit een kleinigheidje.

Tussen vier en zes wordt het erg druk aan de centrale bar en moet je soms wel een kwartier wachten op het volgende biertje. Gelukkig zijn er verschillende tappunten op het terrein aanwezig en heeft de Gooische Bierbrouwerij een eigen ‘biertruck’ laten maken. Hiervoor hebben ze een oude Duitse brandweeraanhanger gebruikt. Zodoende kom je minder snel ongewenst met een leeg glas te zitten en dat scheelt een slok op een borrel. Het assortiment was zeer uitgebreid en daarmee geslaagd. De vrijwilligers achter de tap lijken plezier te ervaren deze heldere herfstdag. De vrijwilligers komen uit verschillende delen van het land, en de wereld, en dit zorgt voor aangename variatie. Om aan het einde van de dag te kunnen zien wat je allemaal geprobeerd hebt liggen bij de kassa flyers die tevens fungeren als checklist. Zo kun je achteraf nog een bekijken wat je allemaal geconsumeerd hebt en dat is zeker fijn voor degenen onder ons die geen Untappd, een app om bieren bij te houden en te beoordelen, hebben. 

Het Gooisch Bierfestival was al met al geslaagd, zowel in de ogen van de bezoeker als die van de organisatie. Zó geslaagd zelfs dat er al een datum voor volgend jaar is geprikt, 15 september 2019 is het weer zover!