HILVERSUM - Het Grafisch Atelier Hilversum viert tot en met woensdag 24 oktober 2018 haar 50-jarig bestaan. Op twee locaties is er een jubileumtentoonstelling te zien, namelijk in het Grafisch Atelier op de Noorderweg en in het gemeentehuis. Deze expositie laat zien hoe de grafische vormgeving zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Kunstenaar Martijn van der Blom is zelf regelmatig in het atelier te vinden. Zo werkt hij al ruim 19 jaar bij het Grafisch Atelier in Hilversum. De jubileumtentoonstelling is volgens de kunstenaar ‘vrij groot’, omdat het op twee plekken tegelijkertijd plaatsvindt. “Dat maakt het voor mij juist leuk”, aldus Van der Blom. 

Van der Blom constateert dat er afgelopen jaren het één en ander is veranderd binnen de organisatie. “De stichting heeft onder andere steeds meer een erfgoed taak gekregen. Wij zijn één van de oudste werkplaatsen van Nederland. Hier kunnen kunstenaars, amateurs en scholen allemaal terecht. In die 50 jaar hebben we een hoop bij elkaar verzamelt qua kunstwerken”, zegt de 45-jarige kunstenaar.

Begin van de tentoonstelling.

Het Grafisch Atelier moest een aantal keer van locatie veranderen voordat het zich op de Noorderweg vestigde. “Wij zijn als atelier drie á vier keer verhuisd. Daarvan hebben we een mooi overzicht in de jubileumtentoonstelling gemaakt. Dit wilde we doen om zo te laten zien hoe het allemaal eerst was.”

Verder vindt de grafische vormgever dat er veel diversiteit zit in de kunstwerken die zij maken. “Je kunt in het Grafisch Atelier boekdrukkunst toepassen, denk aan magazines. Ook kan je hier handboekbinden en verschillende soorten prenten maken. Het is zelfs mogelijk om Lego te drukken in dit atelier.”

Het atelier is toegankelijk voor iedereen. Ditzelfde geldt ook voor de werkplaats, maar wel onder één voorwaarde. “De werkplaats is open voor iedereen die iets wil doen met grafiek. Vroeger is dit begonnen als een specifieke werkplaats voor kunstenaars die van de kunstacademie afkwamen. Zij konden namelijk niet de zware drukpersen in hun eigen atelier krijgen en kwamen juist hier. Tegenwoordig merk ik dat er meer vraag is van andere mensen in plaats van alleen maar kunstenaars”, besluit de graficus.

Bij binnenkomst zie je een drukpers staan.

Het Grafisch Atelier Hilversum heeft vanaf zondag 4 november 2018 een nieuwe tentoonstelling. Dit keer gaat het over het werk van de 92-jarige kunstenares Herma Steur. Bezoekers zijn tot en met 28 december 2018 welkom om dit te komen bekijken.