De partijen Leefbaar Hilversum en D66 lijken het geen goed idee om gratis menstruatieproducten uit te delen op openbare plekken. Een meerderheid uit de Utrechtse gemeenteraad wil dat het Utrechtse stadsbestuur komt met een oplossing voor de zogeheten menstruatie-armoede. In Hilversum denken deze partijen daar anders over. ‘’Wij denken dat het idee om de minima te helpen aan primaire levensbehoeften, zoals voedsel en middelen voor de persoonlijke hygiëne, een uitgangspunt zou moeten zijn in het armoedebeleid dat gemeenten ontwikkelen. Wij zien echter niet waarom je dit als overheid zou moeten uitdelen op openbare plaatsen,’’ aldus Annemarie den Daas, fractievoorzitter van D66.

Uit onderzoek van Plan International blijkt dat ongeveer één op de tien vrouwen soms moeite heeft aan menstruatieproducten te komen vanwege een tekort aan geld. Daarbij zegt ongeveer twee procent wel eens maandverband te hergebruiken om zo kosten te besparen. D66, GroenLinks en Student & Starter, samen een meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad, willen daarom een oplossing voor de zogeheten menstruatie-armoede. Zelf denken de partijen dat gratis tampons en maandverband op openbare plekken als scholen, daklozenopvangcentra, bibliotheken en voedselbanken zullen helpen.

Mirjam Kooloos, fractievoorzitter Leefbaar Hilversum: ‘’Wij vinden het geen goed idee om maandverband en aanverwante artikelen uit te delen in openbare ruimten.’’ Volgens Kooloos zou het voor veel vrouwen sowieso al een ongemakkelijk product zijn om uitgedeeld te krijgen vanwege taboe en schaamte. ‘’Het kan ook stigmatiserend werken: zo van, ik neem gratis maandverband aan dus ik ben arm.’’ Kooloos denkt dat het vooral gaat om het leren van keuzes maken en dat arme mensen meer geholpen zijn door te leren hoe je op een economische wijze leert besparen.

Annemarie den Daas denkt ook dat het stigmatiserend kan werken: ‘’Het persoonlijk uitdelen van menstruatieproducten is misschien een goede manier om het probleem onder de aandacht te brengen, maar kan ook stigmatiserend zijn.’’ Toch denkt Den Daas dat armere gezinnen baat hebben bij het uitdelen van gratis menstruatieproducten: ‘’Middelen als tampons en maandverband zijn relatief duur, net zoals tandpasta en shampoo trouwens.’’

‘’Ik had zelf geen idee dat dit een probleem is,’’ vertelt Harro Koeleman, manager van daklozenopvang de Cocon in Hilversum. ‘’Wel geven wij producten als shampoo, zeep, scheerschuim, scheermesjes en dus ook menstruatieproducten weg. Het leven is heel duur voor mensen in de bijstand en ik denk dat het daarom goed is om menstruatieproducten uit te delen. Wel moeten we uitkijken voor misbruik.’’ Plekken als bibliotheken en voedselbanken lijken hem geschikt.

‘’Ik vind het een goed idee als gratis menstruatieproducten uitgedeeld worden,’’ vertelt Manou ten Kate (56). ‘’Mijn dochter woont op kamers en ik koop elke maand voor haar maandverband, omdat ze het zelf te duur vindt.’’ Manou vindt plekken als de voedselbank en bibliotheken daarvoor ideaal: ‘’Ik zou daar zelf ook aan doneren.’’ Ze geeft aan dat eerder in cafés en bars maandverband en tampons te verkrijgen waren. Zowel in automaten als gratis in het toilethokje. ‘’Ik zie dat tegenwoordig bijna nooit meer en vraag me af waarom dat is weggehaald.’’