HILVERSUM – Terwijl het buiten grauw en grijs is, zien de winkels op de Kerkstraat er feestelijk uit. Bergen snoepgoed en spookachtige versieringen vullen de etalages. Het is herfst in Hilversum en Halloween staat voor de deur. Het lijkt of Halloween populairder is dan ooit in Nederland. De winkeliers merken het verschil en zien hun omzet stijgen met de griezelige dagen voor de deur.

Met Halloween verkleden kinderen zich in een eng kostuum en mogen ze langs de deuren om een snoepje te vragen bij de buren. Mensen versieren hun huis in een enge sfeer en laten elkaar zo goed mogelijk schrikken. In Nederland vieren we de feestdag nog niet zo lang, maar de laatste jaren steeds intensiever.

Bij de Claire’s valt meteen op dat Halloween de winkel heeft bereikt. In de etalage hangt een grote poster met modellen geschminkt tot skeletten en in de stijl van Día de los Muertos, een feestdag die de dag na Halloween plaats vind. Bij binnenkomst schrikt de bezoeker gelijk van een Magere Hein met honende lach en overal in de winkel hangen lange pruiken, enge schmink en gekke accessoires in de sfeer van de griezelavond. Aysegul Akcaglar, sales assistent, is aan het werk en merkt zeker verschil: “Halloween trekt de laatste jaren steeds meer naar Nederland toe. Mensen hebben rond deze tijd steeds meer feestjes of optochten dan een aantal jaar geleden. Ze komen speciaal naar de winkel en lopen gelijk op het rek met halloweenspullen af.”

Verderop in de straat is het bij Jamin, volgens hun poster, scary jummy. Overvolle tafels gevuld met vampiertandzuurtjes, lolly’s in de vorm van pompoenen en zelfs snoepgoed met echte insecten erin verwerkt. “Dat is echt helemaal hot op dit moment,” zegt eigenaar Lucio Conde Nieto. “Voorheen kwamen vooral Amerikaanse of Engelse mensen naar de winkel voor Halloween. Tegenwoordig merk je dat veel Nederlanders verjaardagen in het thema vieren of een feestje geven rond 31 oktober.”

Voorbijgangers schrikken niet van de insecten in de lolly. ‘Leuk’ of ‘cool’ reageren de meeste. “Goed idee,” zegt Oscar Timmers. Zelf viert hij ook Halloween, maar dan wel op z’n Nederlands. “Gewoon een feestje en een excuus om wat te drinken met vrienden. Meestal organiseer ik het zelf, maar soms vieren we het bij anderen thuis. Voor een kostuum moet ik misschien maar even op internet gaan zoeken. Dat vind ik eigenlijk elk jaar wel lastig.”

Hilversum heeft Halloween omarmt en de winkeliers spelen hier goed op in. Overal in de Kerkstraat zijn etalages te zien met spinnenwebben en pompoenen met enge gezichten. Schrik niet, na het halloweenweekend zullen de winkeliers alle griezelige versieringen weer opbergen en volgend jaar misschien nog wel grootser uitpakken.