Gemeente Hilversum bouwt, in samenwerking met Dudok Wonen, de nieuwbouwwijk 'Anna’s Hoeve'. Eind december gaat de bouw van 200 nieuwe, gasloze appartementen van start.

Van de 450 nieuwe woningen in Anna’s Hoeve is inmiddels ongeveer de helft gebouwd, nu nog met aardgasvoorzieningen. Nicolien van Vroonhoven, wethouder wonen en duurzaamheid,  heeft hier achteraf spijt van: “Duurzaamheid gonst namelijk onder de Hilversumse bewoners.” Dit heeft er inmiddels voor gezorgd, dat de gemeente de laatste 200 woningen van Anna’s Hoeve compleet aardgasloos gaat bouwen. Hiermee zal Anna’s Hoeve één van de duurzaamste wijken van Nederland worden. De grond voor deze woningen is helemaal klaar en ook de kavels zijn al uitgegeven. De bouw zal rond kerst starten en de verwachting is dat de gehele wijk midden 2020 klaar zal zijn.

Het voorstel om aardgasloos te bouwen kwam uit een motie van Hart voor Hilversum en werd door Van Vroonhoven met beide handen aangepakt. “Als je weet dat in 2050 het aardgas op zal zijn, heeft het financieel ook geen zin meer om te investeren in een aardgasnet voor nieuwbouwwijken”, zegt van Vroonhoven.Dit is één van de redenen geweest waarom de gehele gemeenteraad, op de VVD na, voor de motie was en de duurzame nieuwbouw nu in gang wordt gezet. Van Vroonhoven hoopt dat tijdens en na de gemeenteraadsverkiezingen in maart de ambitie voor duurzaamheid blijft en alle nieuwbouw in Hilversum vanaf dan aardgasloos zal zijn.