HILVERSUM – In de binnenkomsthal hangen mensen hun jassen op en kopen een kaartje voor de tweede pechakucha avond van dit jaar.  Achter de bali staat Adri Gersen, een van de vijf organisatoren. In de zaal hangen rode en roze lichten op het podium gericht en er speelt zachte jazzmuziek. Gasten die binnenkomen zoeken een plekje. Ondanks de vele mensen die klaar staan om te presenteren is er weinig opkomst voor de verschillende pitches op Pechakucha night in de Vorstin.

In de zaal staan tafels, banken en proefjes waar de toeschouwers op zitten. Aan een tafel zit een moeder met haar dochter in een dierenpak te puzzelen. Op de bijzettafels staan borrelnootjes en kaarsen. Op de schermen op en naast het podium staan foto’s van eerdere edities. Aan de bar staan drie mannen met een biertje te wachten tot de tweede pecha kucha avond van dit jaar begint.

“Kan die eindeloze powerpoint niet op een andere manier?’’ Pauline de Wilde, de dagvoorzitter, opent de avond en legt uit hoe de avond eruit gaat zien. Aan een tafel op de zijkant van het podium zitten de sprekers, nog heel even hun tekst door te kijken. Elke spreker krijgt de tijd en ruimte om aan de hand van een presentatie twintig foto’s van twintig seconden te laten zien. In een korte presentatie van maximaal zes minuten en 44 seconden kunnen Hilversummers, deze avond vooral zzp’ers, hun ideeën pitchen. Omdat de presentatie twintig keer twintig seconden is, begint de avond ook om 20:20. De Wilde beloofd een avond met fotografen, kunstenaars, architecten en bierbrouwers.

‘Sustainable Susan’ bijt de spits af met haar boek Let’s Go Green. Met een microfoon in haar hand staat ze onbeweeglijk en gespannen op het podium. Er worden suggesties en oplossingen genoemd voor het versterkte broeikaseffect. Mensen in het podium kijken geïnteresseerd naar de foto’s op de schermen, waar een sinterklaas in een groene mijter te zien is.

Voor de pauze komen fotograaf Corwin Winkelman en Guido de Wit van de Gooische Bierbrouwerij aan het woord. In de pauze komen langzaam een gitarist, een meisje in een giraffenpak en een oude vrouw in een rolstoel het podium op. Op de achtergrond klinkt zacht country muziek. Het podium staat na een tijdje helemaal vol, maar het past nog net binnen het getekende vierkant op het podium waar de sprekers binnen moeten blijven. Gasten kijken om zich heen en vragen zich af wat er staat te gebeuren. Dit is allemaal klaargezet voor de pitch van Daisy Hatusupy, van Unity Care.

Hatusupy vraagt het publiek wie er een handmassage wil. Uit de zaal komt een luide kreet van een man die direct naar voren loopt. De gitarist begint rustig te spelen, en Hatusupy begint over eenzame ouderen. Elk voorbeeld wat Hatusupy verteld beeld iemand op de achtergrond uit. Er wordt gevraagd of iedereen meedoet met de ontspanningsoefening. Enkele gasten in de zaal doen ook hun ogen dicht. Hatusupy zingt enkele zinnen en praat heel kalm. Als laatste vraagt ze het publiek om de gene naast je in de ogen te kijken. “Hopelijk zie je dan hoe mooi deze persoon is, en weet je waarom aandacht belangrijk is.’’ De gasten lachen eerst een beetje ongemakkelijk en kijken elkaar wel aan.

Het is van te voren niet onderling afgesproken, maar elke pitch lijkt het thema ‘samenwerking’ te hebben. Verder op de avond komen alle onderwerpen aan bod. Tussen de pitches door vertelt de Wilde over de oorsprong van een PechaKucha Night. ‘’Het is Japans voor ‘geroezemoes, en is oorspronkelijk bedacht om lange presentaties op een leuke manier te laten zien.’’

Verder op de avond komen Matthijs Booij, Bart Lamboo, Peter Lammersma, Paul van den Bergh en Guido de Boer aan het woord. Tussen de pitches door vertrekken er steeds meer mensen uit de zaal. Sprekers die hun pitch al gedaan hebben pakken hun spullen in, groeten wat mensen en lopen naar buiten. Als Guido de Boer als laatste spreker klaar is met zijn verhaal, klappen mensen enthousiast en gaan met hun buurman in gesprek over de avond. De Wilde roept iedereen op om ook een keer als spreker langs te komen. Hiervoor moeten de sprekers wel eerst een selectieprocedure door. De lichten op het podium dimmen en de gasten praten na over de avond onder het genot van een laatste biertje.

De volgende Perchakucha Night in Hilversum zal donderdag 23 maart 2017 plaatsvinden. Een avond bijwonen waar 10 tot 15 sprekers aanwezig zijn kost ongeveer 15 euro.