HILVERSUM – GroenLinks Hilversum heeft wethouder Floris Voorink van de VVD met een nieuwe motie opdracht gegeven onderzoek te doen naar het bouwen van een fietstunnel onder het spoor aan de Van Linschotenlaan. Deze fietstunnel zou gebouwd worden in plaats van een voetgangersbrug. GroenLinks denkt dat dit plan zowel financieel voordelig voor de gemeente als praktisch voor de burgers van Hilversum zou zijn.

Momenteel is de gemeente bezig met het aanleggen van een snelle buslijn langs het spoor. De provincie wees eerder dit jaar het plan voor een fietstunnel langs deze buslijn af omdat ze daarmee hun budget zouden overschrijden. Nu de provincie werkt aan het bouwen van verschillende bouwwerken langs het spoor, waagt GroenLinks opnieuw een kans om de tunnel te realiseren door middel van een vergelijkend onderzoek met een eventuele voetgangersbrug boven het spoor.

Jan Kastje, fractievoorzitter van GroenLinks Hilversum, denkt dat een fietstunnel handig zou zijn voor de bewoners van Hilversum: “Voetgangers kunnen hierdoor van hetzelfde tunneltje gebruik maken om de haltes te bereiken en er zijn geen liften nodig om de haltes bereikbaar te maken voor mindervaliden. Daarnaast komt er door de fietsverbinding meer sociale controle.”

Ook op financieel gebied zou het nu aanleggen van een fietstunnel voordelig moeten zijn. “Wij denken dat het later apart aanleggen van een fietstunnel duurder is dan wanneer je dit combineert met de aanleg van de andere werken. Bij werken onder het spoor moet de dienstregeling stil worden gezet. Dat is een hoge kostenpost die je bespaart wanneer je werken onder het spoor gelijktijdig plant,” aldus Kastje.

Voorink kijkt tijdens het onderzoek naar financiering, onderhoud, investering, beheer, exploitatie en de gebruiksprognoses van de fietstunnel en voetgangerstrap. De einddatum van het onderzoek is nog niet bekend.