Kinderen en volwassenen van het Apostolisch genootschap voeren dit jaar de musical Sjakie en de Chocoladefabriek op. Het welbekende verhaal van Roald Dahl, nu door het gezelschap van dertig, op een hedendaagse manier vertoont. Zes weken lang hebben ze geoefend voor de grote dag op 22 december. De opkomst was groot.

Liv (7), die één van de Oempa-Loempa’s speelde: ‘’Ik was een Oempa-Loempa en dat vond ik echt leuk en het ging ook heel erg goed.’’ Liv was een van de vijftien kinderen in het toneelstuk. Trompetter (58), die de rol van Willie Wonka vervulde: ‘’Het is enorm leuk natuurlijk om deze rol te mogen spelen. Het gaat niet vanzelf, er is behoorlijk wat geoefend. Het is met name bedoeld voor de kinderen, dat zij plezier hebben. Maar als de kinderen plezier hebben, dan genieten de vaders en moeders ook. Echt genieten.’’ Zes weken lang is er een avond in de week gerepeteerd en tussendoor is er ook nog het nodige gedaan zoals gefilmd en aan het decor gewerkt. Ze voeren de musical één keer op en iedereen is welkom. 

De musical is verdeeld in stukken spel, film, zang en een verteller die aan het woord is. Fred Pangemanan (68), hielp met de voorbereidingen: ‘’Het zijn de meest gedreven kinderen die meedoen. Sjakie is een natuurtalent, we moesten van tevoren filmen en het ging perfect, heerlijk om mee te werken. En onze Willie Wonka net zo, die vindt het heerlijk om te acteren en kan goed improviseren.’’

Het stuk is op een hedendaagse manier vertaald en er is ook interactie met het publiek tijdens de voorstelling. Arthur Jans (24), zat in het publiek: ‘’Hartstikke leuk om die kinderen te zien glunderen op het podium. Dat er hier en daar dan wat dingen misgaan geeft extra sfeer. Mijn complimenten voor iedereen die zo hard heeft gewerkt, voor en achter de schermen.’’

Het Apostolisch genootschap voert ieder jaar een andere musical op. Eerder waren ‘’Op zoek naar vrede’’, ‘’De Polykroon van Idem Dito’’ en ‘’Een nacht in het museum’’ aan de beurt. Dit jaar het verhaal van Sjakie, die een van de vijf kinderen is die een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek van Willie Wonka wint. Tijdens de rondleiding komen de slechte eigenschappen van de kinderen aan het licht en vallen ze een voor een af. Het is een verbazingwekkende ervaring voor de kinderen, die ook leerzaam blijkt te zijn. Aan het einde blijft Sjakie over en wordt hij de opvolger van Willie Wonka.