HILVERSUM – Op de jaarlijkse ’12 Uur Hilversum’, waar bewoners en gemeente met elkaar in gesprek gaan, heeft het bestuur een nieuwe visie op het stationsplein gepresenteerd. Het voornaamste wat het bestuur wilt bereiken is het aansluiten van het stationsgebied op het centrum.

Er zijn al geruime tijd veel klachten over het stationsgebied. Over de onduidelijkheid van de weg naar het centrum, de drukke oversteekweg en over hoe gebied eruitziet. Het gebied bestaat uit veel beton en asfalt, weinig groen en het leegstaande UWV-gebouw. “Kortom, het ziet er niet al te geweldig uit”, aldus Fons Gennise, stedenbouwkundige die de presentatie gaf. Ook de bewoners zijn niet dol op het stationsgebied. Een van de bewoonsters, oorspronkelijk uit Brabant: “De eerste keer dat ik hier kwam had ik zoiets van, oké, is dít Hilversum?”

Het bestuur gaat voornamelijk focussen op betere bereikbaarheid van het centrum en een mooier stationsgebied. Zo wilt het bestuur tweerichtingsverkeer bij Schapenkamp-Koninginneweg en wilt ze het stationsgebied dusdanig omgooien dat men snel en gemakkelijk bij het centrum is. Ook wil het bestuur digitale wegwijzers neer gaan zetten.

Om het gebied aantrekkelijker te maken, willen ze meer groen en alle fietsen onder de grond. Ze willen beperkte horeca en detailhandel en afzonderlijke panden neerzetten met een diversiteit aan kleuren en vormen. Het leegstaande UVW-gebouw willen ze slopen. Dat vinden de bewoners een goed plan. “Ze kunnen het nog beter bombarderen”, deelde een vrouw mee.

En nu? Het bestuur gaat de komende tijd bezig met deze visie te concretiseren tot een plan, waarvoor de gemeenteraad toestemming moet gaan geven. De bewoners zien het in ieder geval helemaal zitten. “Als dit helemaal af zou zijn, zou dit ideaal zijn!”