HILVERSUM – “Trick or treat!” Die woorden vullen de Gijsbrecht, kinderen verkleed als zombie, vampier, hotdog, je kan het zo gek niet bedenken of het loopt over de Gijsbrecht. Het is woensdagavond 31 oktober en dat betekent Halloween!

De temperaturen zijn flink gedaald, op de Gijsbrecht waait een koude wind, maar dat mag de pret niet drukken. Kinderen lopen, samen met hun ouders, over de drukke winkelstraat. Een jongen met een eng masker bezorgt onschuldige voorbijgangers de schrik van hun leven, dat kan allemaal tijdens Halloween. Voor de deuren van de winkels hangen oranje en zwarte ballonnen. “Dat betekent dat ze meedoen aan Halloween!” Vertelt een jongen verkleed als superman, de ballonnen houden in dat de kinderen hier snoep kunnen komen halen.

Alle kinderen in de winkelstraat hebben een pompoen vast, deze is bedoeld om het snoep in te verzamelen, al dat oranje zorgt voor een gevoel van samenhorigheid: iedereen mag meedoen. “Ik ga al het snoep zelf opeten.” vertelt een zombie, zijn pompoen zit al half vol.  De meeste winkels blijven vandaag een uurtje langer open om de eng verklede kinderen van snoep te voorzien. De sfeer zit er goed in en een aantal ouders hebben zelf ook de verkleedkleren uit de kast getrokken. Er loopt een dokter rond en een aantal ouders hebben voor een simpele ‘onesie’ gekozen. Al vóór zes uur, de oorspronkelijke begintijd van de Halloween-avond, dwalen er tientallen kinderen over straat op zoek naar snoep, sommige winkels doen zelfs de deuren dicht, om deze vervolgens rond zes uur weer te openen. “Anders is om zes uur al het snoep al op,” vertelt een winkelier die de deur sluit.

Winkels hebben de etalages eng versierd, er hangen spinnen, spoken en er liggen pompoenen om het griezelige gevoel over te brengen aan de mensen op straat. Een aantal winkels doen niet mee aan Halloween op de Gijsbrecht, maar de meerderheid heeft de deuren geopend zodat de griezels naar binnen kunnen op jacht naar het snoep.

Halloween komt oorspronkelijk uit Amerika en is nog niet zo lang een hit in Nederland, verrassend is dan ook hoe veel griezels er in Hilversum te vinden zijn op deze speciale avond. Of ze het nou voor het snoep doen, het verkleden, of gewoon omdat het leuk is, de Hilversumse jeugd doet graag mee aan de voor hen georganiseerde Halloween-avond.