HILVERSUM – Hans Roos, Hilversummer en fractievoorzitter van de lokale partij Hilversum1, ging naar Berlijn voor een afspraak met de kunstenaar Gunter Demnig om zogenaamde ‘struikelstenen’ in Hilversum te realiseren. Maar toen hij dinsdagavond op de kerstmarkt een sjaal had gekocht en naar zijn hotel was gelopen, zag hij live op tv dat hij aan de dood ontsnapt was.

“Ik ging naar Berlijn voor die struikelstenen (gedenktekens voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s gedeporteerd of vermoord zijn), en ik had besloten om in de avond even naar de Kurfürstendamm te gaan om daar de kerstmarkt te bezoeken. Ik was op zoek naar een leuk sjaaltje. Toen ik er één had gevonden, rekende ik af en liep ik naar mijn hotel tweehonderd meter verderop. Eenmaal binnen zag ik op een tv-scherm dat er een aanslag was gepleegd, op de plek waar ik net een sjaaltje had gekocht. Je gaat dan wel nadenken wat er gebeurd zou zijn als je langer bij dat tentje was blijven staan”, aldus Roos.

Roos is de dag na de aanslag even bij de Gedächtniskirche langsgeweest: “Er zijn honderden mensen geweest om bloemen neer te leggen op de markt staat een leger aan politie. Voor de rest merk je dat de mensen heel erg teruggetrokken zijn.” Roos sluit niet uit dat een dergelijke aanslag ooit in Nederland plaatsvindt: “Ik moet er niet aan denken dat er ooit zoiets gebeurt in Nederland, laat staan Hilversum, maar je moet overal op voorbereid zijn.”

Roos is op dit moment nog steeds in Berlijn en keert donderdag terug naar Hilversum.