Hilversumse thuisbakker Rutger van den Broek heeft een nieuw kookboek uitgebracht. Rutger won in 2013 de eerste editie van Heel Holland Bakt en heeft sindsdien niet stilgezeten. Hij heeft al vier bakboeken geschreven. Aan zijn laatste boek is iets bijzonders: alle recepten zijn hartig. Met "Het Hartige Bakboek" heeft hij het eerste Nederlandse bakboek met uitsluitend hartige recepten geschreven.

Als we Rutger opbellen is hij uiteraard aan het bakken. “Ik zat net met mijn handen in een deeg, dus vandaar dat ik je even terug moest bellen”, legt hij uit.

Ben je aan het bakken voor de kookboekenweek? Of blijf je vandaag thuis?
“Ik ga straks inderdaad signeren in Zwolle, dus ik was nu nog even aan het bakken en boterkoek aan het snijden. Dat ga ik zo meenemen. Je moet mensen wel wat laten proeven natuurlijk, als je daar komt.”

Hoe kwam je op het idee om na drie zoete kookboeken een hartig kookboek te schrijven?
“Ik kreeg vanuit m’n blog die ik heb, best veel vragen of ik ook hartige recepten heb. Mensen denken bij bakken in eerste instantie vaak aan zoet, maar er is op hartig gebied ook zó veel lekkers te bakken, dat we daar steeds meer vragen over kregen. Toen ben ik gaan zoeken en erachter gekomen dat er nog geen volledig hartig bakboek bestond. Dus het leek mij superleuk om het eerste hartige bakboek te gaan maken en bedenken.”

Houd je zelf meer van zoet of van hartig?
“Ik ben een heel erge zoetekauw, maar als je dan heel veel zoet hebt gegeten, kun je ook heel erg toe zijn aan weer wat hartigs. Vaak vind ik vooral het variëren tussen beiden heel leuk. Het leuke van hartige baksels vind ik dat ze gewoon onderdeel van je maaltijd kunnen zijn. Zoals bijvoorbeeld een quiche, een brood bij een soep, of wat dan ook. Terwijl zoet gebak al snel als een guilty pleasure aanvoelt.”

Wat is je favoriete recept uit het boek?
“Ik heb samen met Cees Holtkamp, de Amsterdamse patissier, kroketten gemaakt. Ik wilde het stoofvlees dat mijn moeder vroeger altijd maakte verwerken in een kroket. Daar was ik thuis al mee bezig en dat lukte goed, maar ik dacht: Het kan nog veel lekkerder. Cees Holtkamp is een van mijn helden. Als er iemand van kroketten afweet is hij het. Hij is een echte vakman die gebruik maakt van pure smaken. Ik heb hem toen benaderd met de vraag of hij mij wilde helpen met het perfectioneren van mijn recept en ik ben echt onwijs trots op hoe de kroketten uiteindelijk geworden zijn.”

Maak je die kroketten vaak?
“Niet heel vaak, want kroketten zijn nou niet een van de gezondste dingen. Maar ik kan er wel heel erg van genieten als ik ze eet ja.”

Wat bak je wel wekelijks of zelfs dagelijks?
“Brood bak ik heel vaak. Ik vind de fougasse uit mijn boek heel lekker. Dat is een brood in de vorm van een blad, dat je voordat het de oven ingaat vormt door inkepingen te maken. Dat is zo’n lekker en veelzijdig deeg. Je kunt er meerdere smaken aan geven en hebt zo elke keer wat anders. Dus als het even kan, en er komen vrienden eten, dan maak ik zo’n brood. Ik bak er dan eigenlijk altijd twee, zodat er een in de vriezer kan voor later. De fougasse neem ik vanmiddag ook mee naar het signeren.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Ik vind de Franse patisserie echt heel inspirerend. Ik ben toevallig vorig weekend het hele weekend naar Parijs geweest om voor mijn blog te schrijven over Parijs. We zijn bij vijfentwintig patissiers en chocolatiers langs geweest en hebben veel geproefd en gefotografeerd. Daar haal je zo veel inspiratie uit! Op een gegeven moment aten we ergens de combinatie perzik rozemarijn, dat is een smaakcombinatie die ik zelf niet snel zou bedenken, maar die wel heel lekker is.”

In 2015 heb je het Dudokgebak mogen ontwerpen. Hoe was dat voor jou als échte Hilversummer?
“Dat was heel tof, een hele eer én een hele uitdaging om iemands werk te eren door het in een gebakje samen te vatten.”

Merk je dat je veel fans uit Hilversum hebt?
“In Hilversum kennen veel mensen mij omdat het toch het dorp is waar ik al 31 jaar woon. Als ik in Hilversum ergens bij een evenement ben, merk ik dat het altijd nét even wat drukker is dan in andere plaatsen. Dat komt ook doordat de mensen in Hilversum best wel close met elkaar zijn, en dat vind ik alleen maar superleuk.”

Heb je een advies voor mensen die graag meer zouden willen bakken?
“Veel mensen vinden bakken vaak heel lastig omdat ze bang zijn dat het ze niet lukt. Volgens mij kan iedereen bakken, als je maar met een goed basisrecept aan de slag gaat en het recept goed volgt. Als je net begint, is het het beste om je echt aan het recept te houden, dan kan er niets misgaan. Als je daarna een goede basis hebt ontwikkeld kun je allerlei smaken, texturen en vormen toevoegen.”

Het nieuwste boek van Rutger, Het Hartige Bakboek ligt nu in de winkels.