Warme chocolademelk, soep, kerstbomen, lichtjes en als kers op de taart het mantelzorgkoor “De Lichtpuntjes” die alle wandelaars toezingt met kerstklassiekers als “Stille nacht” en “Jingle Bells”. De hartverwarmende lichtjeswandeling in de Hilversumse Meent brengt mensen bij elkaar.

De wandelaars zijn fanatiek gekleed in kersttruien en dragen kerstmutsen. De twee buren Anne Bomgaars (70) en Jans Deukkom (70) zeggen: “Deze lichtjeswandeling geeft een gevoel van saamhorigheid en de vrijwilligers die dit organiseren zijn heel enthousiast.” Arnold Tak (51) vertelt: “Dit is de eerste keer dat ik meeloop met de lichtjeswandeling. De organisatoren hadden een berichtje op Facebook geplaatst en nu zit ik hier. Het is een soort ontmoetingsplek waar mensen samen komen. In de Hilversumse Meent is eigenlijk niet zo veel te beleven omdat we buiten Hilversum liggen.” Annemiek Nuvelstijn (58) zegt: “Anouck Dingenmans, één van de organisatoren van de lichtjewandeling, is mijn vriendin. Anouck heeft een flyer in mijn brievenbus gedaan en daarom ben ik gekomen. Iedereen die langs de route woont, heeft veel werk gemaakt van de oproep om lichtjes op te hangen, het is heel leuk om te zien.”

Organisator Anouck Dingenmans zegt: “Het begon allemaal met wandelgroepen. We wilden het jaar op een gezellige manier afsluiten. Dit is uiteindelijk uitgegroeid en steeds meer mensen gingen ons helpen. Elk jaar wordt het beter. Gezelligheid en saamhorigheid moeten centraal staan. Deze wandeling brengt mensen bij elkaar, zodat niemand zich eenzaam voelt in de dagen voor Kerst.” De organisatie heeft van tevoren een route uitgestippeld. In totaal zijn er drie stops, Wijkcentrum Kruisdam, De Wandelmeent en als laaste het Meentwerf. Alle wandelaars kunnen vanaf elke locatie om 18:00 uur met een gids meelopen, maar ze mogen ook tussen 17:00 uur en 20:00 uur zelfstandig lopen. De route is aangegeven met hartjesborden, om het thema “Hartverwarmend” er in te houden. Bij elke locatie is iets leuks te doen of te zien en wat lekkers te eten en drinken.

Julie Janssen (27), Opbouwwerker & Stedelijk Coördinator Huisbezoeken 75+ bij Versa Welzijn, is een van de drie gidsen. Ze vertrok vanaf wijkcentrum Kruisdam. “Iedereen maakt er veel werk van om zoveel mogelijk lichtjes op te hangen. Deze lichtjeswandeling is echt het lichtpunt in deze donkere dagen.”

Op de locatie Kruisdam zingt het mantelzorgkoor “De Lichtpuntjes” iedereen toe met kerstklassiekers zoals Rudolf the Rednosed Reindeer, Walking in a Winter Wonderland, Very Merry Christmas and a Happy New Year, Stille Nacht Heilige Nacht en niet te vergeten Jingle Bells. Een gitaar, viool en accordeon begeleiden het koor. Ria de Jong-Schrijvers (71), Dirigente van het koor “De Lichtpuntjes” zegt: “Wij zijn hier om de wandelaars te ontvangen met een samenzang en een warme kop soep.”

In de Wandelmeent is een optreden in huiskamersfeer in ’t Luye Gat. Buiten staat een vuurkorf waar iedereen even lekker kan opwarmen met een stukje kerstbrood en een chocolade kerstkransje. De mensen staan gezellig met elkaar te babbelen.

De Meentwerf was vroeger een brandweerkazerne. Stichting De Meentwerf heeft deze kazerne omgebouwd tot een buurthuis en ontmoetingsplek. Marjolein van Houten zegt: “De Meentwerf noemen we ook wel de creatieve broedplaats.” De missie van De Meentwerf is om jong en oud te inspireren op gebied van kunst, creativiteit en natuurbeleving.