HILVERSUM – Te hard rijden, het komt steeds vaker voor. De steden waar de meeste boetes voor te hard rijden worden uitgeschreven zijn bekend. Hilversum staat opvallend hoog in het lijstje. Komt dit alleen door de gevaarlijke Amsterdamsestraatweg of heeft dit een andere oorzaak? Hilversummers weten wel waarom ze zo hoog eindigen.

De lucht is grijs, de herfst is begonnen. Het is koud en rustig, Hilversum maakt zich op voor de donkere maanden. De straat Schapenkamp voor het station is opvallend druk. Fietser nummer één fietst door rood, een zwarte BMW rijdt ver boven de vijftig kilometer per uur en een scooter scheurt voorbij. Met een goede eerste indruk is de vraag die beantwoord moet worden duidelijk. Hoe kan het dat Hilversum zo hoog scoort met verkeersovertredingen?

De Hilversumse Suzanne Adham weet waar het aan ligt: “Heel veel mensen rijden harder dan wat ze mogen hier. Vooral in die straatjes waar je 30 mag rijden, rijden ze soms wel 60. Ook zie ik veel mensen bellen achter het stuur. Levensgevaarlijk. Een Apple store-medewerker,  die zijn naam niet wil vertellen, zegt dat hij zelf ook wel eens een boete heeft gekregen: “Ik heb een keer te hard gereden. Het was maar 10 kilometer per uur te hard, maar toch. Op sommige stukken denk je dat je wel harder kunt rijden dan 50. Ik merk ook wel dat er hier sommige mensen rijden die denken dat ze Max Verstappen kunnen verslaan. Belachelijk.” Dat is duidelijke taal. De wandelende Maurice de Jong zegt dat het allemaal wel meevalt: “Ze overdrijven alles in de media, joh. Ik woon hier nu al mijn hele leven en ik heb nog nooit zulk buitensporig rij gedrag meegemaakt. Het valt allemaal reuze mee.” 

De cijfers liegen er echter niet om. Agenten en flitspalen hebben tussen mei en augustus van dit jaar 3,39 miljoen verkeersovertredingen geconstateerd in Nederland. Vorig jaar was dit nog 2,76 miljoen. Oftewel, verkeersovertredingen zijn dit jaar met bijna 23 procent sterk gestegen. Hilversum staat in de lijst van steden met de meeste verkeersovertredingen, gemaakt en gepubliceerd door het AD, op een hoge vijfde plek. Er zijn tussen mei en augustus 48.412 verkeersovertredingen geconstateerd in de mediastad. Dit zijn onder andere boetes voor snelheidsovertredingen en voor het door rood rijden. 

Voor de Vituskerk wordt een groepje jongens aangehouden door de politie. Waarom? Dat willen ze niet vertellen. Het lijkt er van een afstand op dat ze een boete krijgen. Heel vrolijk kijken ze ook niet. Op de rotonde naast de Vituskerk waar de jongens staan is het druk. Auto’s rijden te hard en enkele bestuurders toeteren om hun frustraties te uiten voor een sloom rijdende bejaarde. Het is tijd om door de gure herfstwind terug te lopen. Bij het oversteken op het zebrapad voor het station rijdt een zwarte Porsche Cayenne een aantal wandelaars bijna over de voeten. “Jezus, wat een lul!” wordt er gezegd.

Afijn, het is na vandaag heel duidelijk waarom Hilversum zo hoog scoort met verkeersboetes.