“Welkom in het Raadshuis van Hilversum.” Het is 8 maart 2019, de dag dat vrouwen precies honderd jaar geleden kiesrecht hebben gekregen. GroenLinks Hilversum viert deze dag met een avond rond het thema: Politiek in Balans.

Achter in de klassieke trouwzaal druppelen de mensen langzaam binnen. Ongeveer zestig vrouwen en mannen van alle leeftijden schudden elkaar de hand en drinken koffie of thee uit een kopje met het logo van de Gemeente Hilversum erop. Ook al zijn er opvallend veel mannen aanwezig, de meerderheid bestaat toch uit een vrouwelijk publiek. Voor in de zaal staan twee zwarte statafels en daarnaast is een grote GroenLinks banner gevestigd. Daarvoor zijn rijen stoelen geplaatst die in twee kanten worden gesplitst door het looppad in het midden.

Fractievoorzitter Marleen Remmers opent de avond om acht uur met hier en daar een grap. Zo stelt ze de burgemeester voor met de woorden: “Pieter, ik mag Pieter zeggen.” Iedereen applaudisseert hard en ook de burgemeester krijgt het publiek aan het lachen.

Zodra de icoon van de tweede feministische golf door de fractievoorzitter wordt voorgesteld gaan de vrouwen rechtop zitten. De hele zaal luistert aandachtig naar Cisca Dresselhuys, de die het feministische blad Opzij heeft opgericht. Tijdens haar speech knikken vooral de vrouwen ja op de woorden van de vrouw gekleed in het fel blauwe pak. Daarna luistert de hele zaal aandachtig naar de woorden van Jens van Tricht, oprichter en directeur van de organisatie Emancipator, een organisatie ter bevordering van mannen-emancipatie.

Het publiek wordt vervolgens in vijf groepen verdeeld om met elkaar in discussie te gaan over politieke stellingen, waarbij de rol van de vrouw voorop staat. Deze groepen zitten aan vijf tafels met elk een andere kleur: blauw, rood, geel, groen en roze. De stellingen zijn uitgeprint in de kleur van de groep. Zo heeft de blauwe tafel een blauw papiertje. Doordat de tafels zo dichtbij elkaar staan buigen alle mensen naar elkaar toe en praten ze hard om zichzelf verstaanbaar te maken. Het discussiëren verloopt rumoerig en gelach galmt door de zaal.

Om half tien vraagt Remmers of iedereen wil gaan zitten. De belangrijkste bevindingen op de discussiepunten worden verteld, terwijl er vanachter in de zaal het geluid te horen is van thee- en koffiekopjes die weer worden opgeruimd. De fractievoorzitter neemt het weer over en bedankt alle sprekers en organisatoren. Bloemen worden uitgedeeld en de deelnemers worden voor de GroenLinks banner gefotografeerd.

Onder het genot van een drankje wordt het glas geheven om honderd jaar kiesrecht te vieren. Van Marcel Breeman, uit het bestuur van GroenLinks Hilversum, hadden de gasten nog wel langer mogen praten. Ook zijn buurvrouw is onder de indruk van de avond: “Ik heb niks met politiek, maar zo’n avond zet me over dit onderwerp toch wel aan het denken. Al is GroenLinks niet per se mijn partij.

Ook de Fractievoorzitter is blij met de opkomst. “Normaal trekken we iets van 30 mensen aan op een avond, en nu hebben we zelfs de 62 aangetikt.” Overal in de zaal staan jongeren en oudere na te praten over de inspirerende avond. Tot slot wordt er nog een laatste keer is geproost op honderd jaar kiesrecht.