HILVERSUM – De zonovergoten raadszaal lijkt de ruimte goud te kleuren, terwijl twee uitvergrote foto’s van de expositie de ingang omringen. De foto aan de rechterkant komt uit de categorie sport, een basketbalwedstrijd vastgelegd met een spel tussen schaduw en licht. Aan de linkerkant hangt een foto met een boot vol vluchtelingen uit de serie ‘In the Same Boat’ van fotograaf Francesco Zizola. De foto laat zien hoe een groep vluchtelingen op een overvolle rubberboot wacht op een reddingsschip, met in het midden een meisje dat recht in de camera en de ziel van de bezoeker kijkt. World Press Photo 16 is te zien in het Museum Hilversum. 

De World Press Photo Foundation is een organisatie die zich inzet om het werk van fotojournalisten van over de hele wereld te tonen. De wedstrijd is ontstaan toen een groep Nederlandse journalisten hun werk wilden exposeren voor internationale collega’s. Bij de allereerste World Press Photo in 1955 deden er 42 fotografen mee uit 11 verschillende landen en waren er ongeveer 300 foto’s ingestuurd. Sindsdien is de World Press Photo altijd gegroeid met vandaag de dag 5700 fotografen vanuit 125 landen, samen goed voor zo’n 83.000 foto’s. De wedstrijd is opgedeeld in 8 categorieën, die elk vertegenwoordigd zijn in de expositie: hedendaags, dagelijks leven, algemeen nieuws, langetermijnprojecten, natuur, mensen, sport en nieuwsgebeurtenissen.

Op de eerste verdieping van het museum is het onderwerp Mens & Natuur. De verschillende foto’s laten niet alleen dieren in hun leefomgeving zien, maar ook de omgang van de mens met de natuur om zich heen, de interactie en het milieu. Bijvoorbeeld de serie ‘Tough Times for Orangutans’ van Tim Laman met prachtige foto’s van de met uitsterven bedreigde orang-oetangs in Sumatra en Borneo. Natuurrampen hebben ook een plek in dit deel van de expositie, zoals de aardbeving in Nepal en de uitbarsting van de vulkaan Colima in Mexico.

foto leerlingen museum

Een trap naar beneden gaat de expositie verder. Een groep studenten van het Alberdingk Thijm College krijgt een rondleiding van een van de vrijwilligers bij het museum Carien van Rappard-Lykles. De leerlingen discussiëren over de verschillende foto’s met hun docent. Ze praten over de compositie van de foto of juist de gebeurtenis erop, wat ze mooi vinden of juist helemaal niet. Rappard-Lykles vertelt: “De foto’s van Abd Doumany, een alias, laat ik altijd zien aan de kinderen tijdens een rondleiding. Het zijn heftige foto’s van de gebeurtenissen in de Douma in Syrië. Op de foto’s zijn kinderen te zien die verwond of zelfs overleden zijn. De kinderen worden altijd even stil bij het zien van de foto’s. Ook de serie ‘Where the Children Sleep’ van Magnus Wennman over vluchtelingenkinderen die op hun lange reis slapen waar ze kunnen zet de kinderen aan het denken.”

DSCN0608

De tentoonstelling wordt afgewisseld met winnaars van de multimedia wedstrijd. In deze expositie worden verschillende video’s met schokkende verhalen geprojecteerd. Een van deze video’s is ‘Fatima’s Drawings’. Deze korte film van vijf minuten vertelt het verhaal van Fatima, die aan de hand van haar tekeningen vertelt over haar herinneringen aan Syrië en de reis naar Zweden. Zo vertelt ze halverwege de video over een doodgeboren baby op de boot en hoe ze zag dat twee mannen deze overboord gooiden.

De World Press Photo van 2016, ‘Hope for a New Life’ van Warren Richardson, hangt op de onderste verdieping van het museum. Een wazige foto met daarop te zien hoe een Syrische vluchteling een baby door een prikkeldraadhek doorgeeft aan iemand die de andere kant van de Hongaarse grens al heeft bereikt. Rappard-Lykles: “De foto is tijdloos. Het zou in elk ander gebied in de wereld gebeurd kunnen zijn. Soms vragen bezoekers hoe de foto kan winnen, terwijl die bewogen is. Ze begrijpen niet dat de fotograaf al vijf dagen aan het lopen was met de vluchtelingen en dat het gebruiken van flits geen optie is. Als ze gevonden worden door de grenspolitie, zouden ze gelijk opgepakt worden.”

De tentoonstelling ‘World Press Photo 16’ is tot en met 29 januari 2017 te zien in Museum Hilversum.