HILVERSUM -De rode vlaggen van Museum Hilversum wapperen in de wind, ze zijn van ver te zien. Wat nog meer opvalt is de gigantische banner op de voorgevel waarop een heftige foto staat: een man met een gasmasker rent weg van een vlammenzee, maar vat tegelijkertijd zelf ook vlam. “World Press Photo, Exhibition 2018” is te lezen onder de foto.

In de hal staat een rode lijn op de grond. Deze lijn leidt naar de balie waar Gerard Kroon, vrijwilliger van het museum, je vriendelijk welkom heet. Hij legt kort uit hoe het museum in elkaar zit. De foto’s van de expositie zijn verdeeld over drie zalen die zich onder elkaar bevinden. De expositie begint met een kort filmpje waarin verschillende fotografen toelichting geven op foto’s uit de expositie.

De eerste verdieping heeft als thema natuur en milieu. Wat gelijk opvalt zijn de knalblauwe muren van de zaal. De foto’s komen goed naar voor op deze kleur. De foto’s hangen in groepjes bij elkaar, kleine reeksen van dezelfde fotograaf. Ondanks dat alle foto’s onder hetzelfde thema vallen is er veel verschil tussen de foto’s. Van olifanten in Noord-Kenia naar penguins op het Marion-Eiland en van een vuilnisbelt in Nigeria tot vuilnismannen in hartje Amsterdam. Leuk aan deze verdieping is de kleine fotoreeks van de Italiaanse fotograaf Luca Locatelli die de Nederlandse agrarische sector vastlegde.

Via een witte stenen trap is de tweede zaal bereikbaar. Ook hier zijn de muren dezelfde diepe kleur blauw. Vanaf deze etage is via een soort balustrade zowel de verdieping erboven als de verdieping eronder zichtbaar, wat een mooi overzicht biedt van de hoeveelheid foto’s die tijdens deze expositie zichtbaar zijn. Op deze verdieping zijn de thema’s mens en sport. Bijna gelijk naast de trap hangt de fotoreeks van de Nederlandse fotografe Carla Kogelman, met haar fotoproject over de meisjes Alena en Hannah. De foto’s zijn zwartwit.

Nog een verdieping lager hangen de heftigste foto’s met als thema hard nieuws. Zo zijn hier foto’s te zien van de schietpartij in Las Vegas gemaakt door David Becker waarop te zien is hoe mensen wegrennen en dekking zoeken. In deze zaal is meer reactie hoorbaar van de bezoekers, zo is er regelmatig een “Oh wauw” te horen. Een vrouw die naar de foto’s kijkt zegt zelfs hardop “Wat een foto zeg..”. Hier is de foto die op de voorgevel staat ook terug te vinden. Naast de foto hangt een bordje waarop te lezen is wat er gebeurde op het moment dat fotograaf Ronaldo Schemidt fde foto nam.   

Kroon merkt dat de expositie veel aandacht trekt. “Hiervoor was het perfecte plaatje en toen merkte je dat het in het begin vrij rustig was, dat het even duurt voordat mensen het vinden. Vijf januari is pas de officiële opening, dan verwachten we 250 gasten. Het is ook een jaarlijks terugkerende expositie, dus we zien wel dat hier vanaf het begin veel mensen op af komen.” Het meest bijzondere aan de expositie vindt hij ook de harde nieuwsfoto’s. “Het zijn echt foto’s van het front, of genomen bij een ramp. Het is zeker een belangrijk deel van de expositie.”