Het is december en het einde van het jaar nadert, op straat zijn al enkele knallen te horen. “De angst voor harde geluiden is bij dieren een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang,” aldus het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren. Stefan Breuer (34), medewerker van het Dierenasiel Crailo: “De dieren schieten heel gauw in de stress en raken in paniek.” Breuer werkt al dertien jaar fulltime bij het asiel en weet alles van de stress die de dieren meemaken rondom de jaarwisseling.

Hoeveel dieren verzorgen jullie gemiddeld tijdens oud en nieuw?
“Op dit moment hebben we gemiddeld dertig asielhonden tijdens Oud en Nieuw. Daarbij verzorgen we ook rond de zestig pensionhonden. We hebben naast honden ook katten in het asiel, dit zijn er ongeveer vijfentwintig tot dertig. Het aantal verschilt per jaar, het ligt er maar aan hoeveel katten er binnenkomen. We hebben geen kattenpension, aangezien we hier de accommodatie niet voor hebben.”

Hebben jullie veel vuurwerkoverlast?
“Zeker, maar het ligt eraan hoe de wind staat. Vaak hebben we last van het vuurwerk dat in de woonwijk Noord wordt afgestoken. Soms komen jongeren hierachter vuurwerk afsteken, bij de sportvelden, want daar knalt het goed. We hebben er zeker wel overlast van. Sommige dieren schieten heel gauw in de stress en raken in paniek.”

Hoe merk je dat de dieren last van vuurwerk hebben?
“We merken het door het gedrag wat een dier vertoont. Je ziet vaak dat de dieren zich wat meer terugtrekken, maar sommigen kunnen juist heel erg druk worden. Ze kijken vaak paniekerig uit hun ogen. Bij de honden zien we het vooral doordat ze heel erg gaan hijgen of zich proberen te verstoppen onder een kleedje. Dit geldt niet voor alle honden, sommigen reageren het tegenovergestelde en proberen weg te rennen.”

Hoe zorgen jullie ervoor dat de dieren zo rustig mogelijk blijven?
“We proberen een angstig dier bij een dier te zetten die niet bang is voor vuurwerk. Een bange hond bij een niet bange hond, zodat hij ziet dat vuurwerk eigenlijk helemaal niet zo eng is. Vaak proberen we de honden naar binnen te halen als ze buiten vuurwerk afsteken en we zorgen ook dat de radio aanstaat zodat ze minder meekrijgen van de knallen. Tijdens de jaarwisseling laten we altijd de lichten aanstaan, zodat de dieren minder flitsen zien.”

Is er een medewerker aanwezig tijdens Oud en Nieuw?
“Nee, helaas niet. We willen het asiel zo rustig mogelijk houden. Er komt vier of vijf keer per dag beveiliging langs om te checken of alles rustig is. Mocht er toch iets onrustigs zijn, dan wordt meteen de beheerster gebeld. Zij gaat dan naar het asiel en kijkt wat er aan de hand is. In principe proberen we zo min mogelijk in de asielgangen te lopen ’s avonds, want dat geeft vaak alleen maar meer onrust. De meeste honden zijn hier vaker geweest en weten dat ze moeten gaan slapen als de deur dichtgaat. De volgende ochtend worden ze wakker en weten ze dat er iemand komt.”

Zouden de dieren profijt hebben bij een vuurwerkvrije zone?
“Jazeker, maar vooral in het begin van de wijk Noord-Oost zou het fijn zijn. De knallen vanuit die wijk zijn meestal de reden dat de dieren in paniek schieten. We hebben nog geen vuurwerkvrije zone aangevraagd omdat we niet wisten waar we dat konden doen. We hadden geen idee dat we een vuurwerkvrije zone kunnen aanvragen bij de buurtcoördinator of via een e-mailadres van de gemeente.”