HILVERSUM - Alleen al bij het horen van de zin: ‘ik ga een pizzabakkersopleiding volgen', begonnen familie en vrienden van Anneke Dijkstra (49) te lachen. Dijkstra is inmiddels eigenaresse van de pizzabedrijf 'Mrs. Italy' en reist dagelijks met haar pizzabus door de straten van het Gooi. Ze is in te huren als catering voor privéfeesten en bijeenkomsten en bezorgt ook losse pizza’s aan de deur. “Totaal onverwacht voor iemand die niet van koken hield en het liefst het keukenblad vermeed”, lacht ze.

Op 11-jarige leeftijd leerde de geboren Woerdense zichzelf al Italiaans. Dijkstra kwam toen alleen nog maar in de vakanties in Italië, maar wilde eigenlijk weten hoe het was om er echt te wonen. Daarom ging ze een half jaar als au-pair naar Bergamo en werkte ze ’s zomers op een vakantiepark in Venetië. Dit was in de eerste instantie tijdelijk, maar toen ze de vader van haar inmiddels 20-jarige dochter Dania ontmoette besloot ze te blijven. Op haar 32keerde ze samen met haar dochter terug naar Nederland. Een huis had ze niet meer, dus daarom mochten ze een tijd bij haar oom en tante in Hilversum wonen.

Dijkstra bakt de pizza’s rechtstreeks vanuit haar pizzabus.
Rochèll Mebius

Italië was de rode draad in haar leven, maar koken zoals ze dat daar doen is niet aan haar besteedt. “Koken was nooit echt mijn ding en ik kan het ook niet goed, maar ik ben altijd al gek geweest op pizza’s. En dan niet de pizza’s in Nederland, want die lijken meestal niet eens op die uit Italië. Omdat ik graag wilde weten waarom de pizza’s in Nederland zo anders waren, besloot ik vier jaar geleden de opleiding tot pizzabakker te volgen in Venetië. Ik won daar zelfs een prijs voor de beste pizzabakkersleerling van de cursus”, lacht ze.

Bij terugkomst in Nederland besloot Dijkstra te blijven oefenen. Ze kocht een pizzaoven en bakte pizza’s voor familie en vrienden. Dit heeft ze ongeveer anderhalf jaar lang gedaan. “Daarna werd mij gevraagd om twee weken lang een pizzabakker te vervangen in een pizzeria in Loosdrecht. Ik kon toen voor acht mensen tegelijk pizza’s bakken, dus eigenlijk dacht ik: ‘waar ben ik aan begonnen?’. We spraken af dat ik één avond mee zou lopen. Als ze me na afloop nog steeds goed genoeg vonden, dan zou ik vier weken meelopen om me voor te bereiden op de twee weken alleen in de keuken.” Na te hebben geoefend was het aan Dijkstra de taak om de hongerige gasten in de pizzeria te voorzien van een echte, Italiaanse pizza. “Toen ik dát kon dacht ik: misschien moet ik hier meer mee gaan doen.”

Een eigen pizzeria openen
Als alles volgens plan was verlopen bestond de pizzabus niet. Dijkstra’s oorspronkelijke idee was namelijk om een eigen pizzeria te openen. Alle tijd en energie die ze had stak ze in het ontwikkelen van een bedrijfsplan. Toen dat plan eenmaal klaar was, bleek dat het hebben van een eigen pizzeria financieel niet haalbaar was. “Ik baalde enorm. Al mijn harde werk voor een bedrijfsplan was voor niets geweest, dacht ik.” Toch scheen er licht aan het einde van de tunnel. Vrienden van Dijkstra hebben een pizzabedrijf waarmee ze met vier pizzabussen pizza’s bezorgen in en rondom Hellevoetsluis. “Ik kreeg de mogelijkheid om één bus van hen over te nemen. Ik bedacht toen een nieuw concept en was eigenlijk nog veel enthousiaster dan bij het idee van de pizzeria.”

Mrs. Italy is te herkennen aan het rode met witte stippen design.
Rochèll Mebius

Het enige wat toen nog ontbrak was een locatie voor de productiekeuken, bakkerij, opslag en een garage voor de pizzabus. “Ik vond een leegstaande Loods in Loosdrecht die perfect was voor al mijn spullen.” Eenmaal gesetteld kon het echte werk iets meer dan een jaar geleden beginnen. Met haar pizzabus rijdt Dijkstra sindsdien dagelijks door de straten van het Gooi, om klanten te voorzien van ambachtelijke Italiaanse pizza’s.

Een onverwachte wending
De pizzabus slaat aan en de pizza’s van Mrs. Italy worden razend populair in het Hilversumse Gooi. Alles gaat perfect, tot ze op vrijdag 3 mei rond de klok van half zeven wordt gebeld door een buurman van haar loods. Ze is op dat moment in Den Bosch voor de catering van een feest. Er blijkt een grote brand uitgebroken te zijn vlakbij haar bedrijfspand. ‘De keuken, de opslag, de bakkerij en de garage, alles is in rook opgegaan’, is wat ze te horen krijgt. “Ik bleef redelijk rustig, omdat ik enorm blij was dat ik de bus bij me had en dat er geen persoonlijke ongelukken gebeurd waren. Aan de brand zelf kon ik helaas toch niks veranderen.”

‘Ik kan wel zitten janken, maar daar red ik mijn zaak niet mee’, dacht Dijkstra. Bijgekomen van de schrik zet ze haar schouders eronder. “Ik had een week later een boeking staan die al maanden geleden was gereserveerd. Die zaterdag was ik namelijk geboekt voor de catering van een feest met 80 gasten. Dat moest en zou doorgaan. De brand was verschrikkelijk, maar ik had helemaal geen tijd om stil te zitten en te balen”, legt Dijkstra uit.

Ik kan wel zitten janken, maar daar red ik mijn zaak niet mee

De dag na de brand begon vrijwel direct de zoektocht naar een nieuwe locatie. Daarnaast moest ze ook weer een nieuwe deegmachine kopen en aan haar speciale meel zien te komen. Het meel wordt altijd geleverd vanuit Italië, maar op korte termijn zou het niet meer lukken om nog voor het feest meel binnen te krijgen. “Ik vond uiteindelijk een pizzeria in Leidschendam die hetzelfde meel gebruikt. Ik kreeg twee zakken meel en dat was genoeg om de rest van de week pizza’s te kunnen bakken.” Ook voor de locatie kreeg Dijkstra hulp vanuit onverwachte hoek. Via een goede klant kon ze tijdelijk terecht in een bedrijfspand in Baarn. “Ik ben dagenlang bezig geweest om alle logistieke problemen op te lossen. Ik sliep denk ik rond de vier uur per nacht. Het was een heftige week, maar ik kan nu wel met trots zeggen dat ik het toch voor elkaar heb gekregen om het feest en alle opdrachten daarna door te laten gaan.”

De brand heeft Anneke’s deel van de loods compleet verwoest.
Anneke Dijkstra

Reacties en medeleven
Niet alleen Dijkstra was geschrokken van het incident, maar ook veel klanten lieten hun medeleven blijken. De reacties via Facebook stroomden binnen en enkele klanten besloten haar te helpen. “Ik heb vaneen paar enorm lieve klanten een aantal essentiële spullen cadeau gekregen. Daar ben ik ze zo ontzettend dankbaar voor”, vertelt Dijkstra opgelucht. “En veel andere klanten, familie en vrienden zamelden zelfs nog een mooi crowdfundbedrag in.”

De locatie die ze nu kan gebruiken is tijdelijk. “Op dit moment ben ik nog druk aan het zoeken naar een nieuwe locatie. Ik heb hier en daar al wat plekken op het oog, maar tot nu toe is nog niets definitief. Het is nu even lastig, maar ik heb er veel vertrouwen in dat het goed gaat komen.”

Als de onderneemster terugkijkt op de afgelopen twee jaar is ze vooral heel erg trots. “Ik heb bewezen dat je stapje voor stapje heel erg ver kan komen. Ik ben veel verder dan ik ooit had verwacht. Als ik twintig jaar geleden in een glazen bol had kunnen kijken en mezelf had gezien op de plek waar ik nu ben, dan had ik dat nooit geloofd. Ik ben heel enthousiast over de toekomst en ga ambitieus werken aan mijn plannen. Ik zie nog veel mogelijkheden voor Mrs. Italy, dus het is nog lang niet voorbij.”