Le Journal, een restaurant op de Groest in Hilversum, heeft al langere tijd een tekort aan werknemers. Dit speelt niet alleen in Hilversum, in heel Nederland heeft de horeca een tekort aan werknemers.

De vraag naar Horeca werknemers blijft stijgen en het aanbod is beperkt. Ook Le Journal in Hilversum is hard op zoek naar mensen die graag willen werken in de horeca.

Volgens Marije van Thiel, eigenaresse van Le Journal, heeft het tekort aan werknemers in haar restaurant twee oorzaken. Ten eerste is Le Journal erg groeiende, het wordt steeds drukker in het restaurant en ook de bovenzaal wordt nu gebruikt. Ook gaf zij aan dat mensen die geen toegevoegde waarde voor het restaurant hadden beter weg konden gaan. Deze mensen pasten niet in het team en voldeden niet aan de eisen.

Van Thiel vindt het belangrijk dat haar werknemers een goede uitstraling hebben en er verzorgd uitzien. Daarnaast moeten ze gastvrij zijn en goed om kunnen gaan met kritiek. Er staat veel druk op werknemers in de horeca en volgens de eigenaresse komt dit vooral door de pieken die zich soms voordoen. “Als de eerste zonnestralen doorkomen, zit het terras gewoon vol. Als je dan denkt lekker aan je boterham te beginnen, kan het soms zijn dat je hem moet laten staan. Je moet er dan weer met vol gas tegenaan en drie uur later besef je dat je boterham er nog staat.” De eigenaresse van Le Journal is het ook niet eens met de cao-lonen in de horeca. Zij en enkele andere ondernemers betalen boven de cao-lonen. “Ik vind de horeca-cao echt te laag is, het is bijna slavenarbeid.”

De horeca heeft een slechte naam opgebouwd. Veel mensen zien het als hard werken en je verdient relatief weinig. Van Thiel stelt namelijk dat de jongeren wat luier zijn dan voorheen. Daarom is de jongere generatie volgens haar minder geïnteresseerd in een baan in de horeca.