HILVERSUM –  Het begint al te schemeren wanneer de eerste bezoekers de bibliotheek binnenlopen. ‘De Ontmoeting’, zo wordt de bijeenkomst van christenen en moslims op dinsdag 11 oktober genoemd. De aanleiding voor de avond is Ashura, de tiende dag van de islamitische maand Muharram. Het is niet alleen een islamitische dag, tijdens Ashura hebben er historische gebeurtenissen plaatsgevonden die door meerdere geloven worden erkend. In de Hilversumse bibliotheek zijn christenen en moslims aanwezig om Ashura te vieren en te verbinden met elkaar.

Om 19.00 uur nemen de eerste bezoekers plaats aan een tafel. Ze drinken een kopje koffie of thee. Moslims en christenen raken met elkaar in gesprek en leren elkaar over de gebruiken en tradities: “Vroeger was het verplicht om een dag voor, tijdens en een dag na Ashura te vasten. Maar sinds Ramadan er is, is het niet meer verplicht”, legt Mehmet Eĝilmez, voorzitter van Milli Görüş  Hilversum, uit. Een christelijke mevrouw antwoordt daarop dat ze ook vasten als voorbereiding op Pasen.

dsc04491

Aan tafel met koffie en thee voordat het programma begint.
© Suzanne Vink

Iedereen lijkt erg enthousiast over de avond. “Het is uniek en heel bijzonder dat we dit met meerdere geloven samen kunnen vieren”, zegt een van de initiatiefnemers Şerafettin Babacan. Hij vertelt ook dat er weleens discussies plaatsvinden tussen de twee geloven: “Anders was er natuurlijk geen verschil in religie, maar echte spanningen zijn er juist niet op deze avond. Deze dag verbindt ons en er zou eigenlijk meer aandacht voor moeten zijn”, zegt hij.

Na een halfuur verplaatst iedereen zich naar een klein zaaltje met roodfluwelen stoelen. De directrice van de bibliotheek begint met een bedankwoord voor alle aanwezigen en organisatoren. Dan stapt de eerste spreker naar voren, Olaf Streutker. Hij vertelt dat meerdere sprekers, moslims en christenen, zullen vertellen over tien gebeurtenissen die tijdens Ashura hebben plaatsgevonden. Om de beurt vertellen de sprekers enthousiast over de gebeurtenissen. Een voorbeeld is dat tijdens Ashura de boot van de profeet Noah landde op de Cudibergen.

3

De tien dingen die zijn gebeurt tijdens Ashura worden uitgelegd.
© Suzanne Vink

Iedereen loopt de zaal uit en er hangt een heerlijk zoete geur. De geur komt uit twee grote pannen. Het is een soep met een speciale betekenis. Toen Noach met zijn Ark bijna bij de kust was, was al het eten nagenoeg op. Van het overgebleven voedsel werd toen één soep gemaakt van zeven ingrediënten. Deze soep wordt nu traditioneel altijd met Ashura gegeten. Vervolgens krijgt iedereen een kaartje met een nummer erop, de mensen die hetzelfde nummer hebben, moeten bij elkaar aan tafel gaan zitten. Op het kaartje staat verder nog een uitleg waarover iedereen moet praten. De bedoeling is dat iedereen praat over wat ze het grootste maatschappelijke probleem vinden in Hilversum. Aansluitend moet er één probleem gekozen worden en iedereen moet een oplossing bedenken. De gesprekken beginnen een beetje aarzelend. Uiteindelijk komen ze op gang en er komen meerdere problemen naar voren. “Ik merk dat er soms angst is voor allochtonen door vooroordelen”, zegt een mevrouw die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Een christelijke vrouw die een islamitische vriend heeft antwoordt daar weer op: “Dat komt doordat we elkaar tegenwoordig nauwelijks meer kennen.” Daar voegt ze nog aan toe: “Ik zie op deze avond wel liefde terug, bijvoorbeeld dat ik soep aangeboden krijg en het ook aanneem, maar in het dagelijks leven mis ik dat”, vertelt ze. De uitkomst van het gesprek is dat er meer van dit soort avonden moeten komen waar meerdere geloven samenkomen en dat er meer liefde zou moeten zijn.

4

Onder het genot van de soep in gesprek over maatschappelijke problemen in Hilversum.
© Suzanne Vink

Nadat iedereen de gesprekken heeft afgerond, wordt van elk groepje de uitkomst besproken. Het onderwerp dat mensen elkaar niet goed kennen komt veel aan bod. “Er is veel anonimiteit in Hilversum, ik ken mijn buurvrouw nauwelijks”, zegt een vrouw. Andere onderwerpen waarover mensen praten zijn dat er te weinig verbinding is en dat er veel werkeloosheid is onder de jeugd.

5

De conclusies van de gesprekken worden besproken.
© Suzanne Vink

Mehmet Eĝilmez vertelt dat er vroeger meer samen werd georganiseerd dan nu. Er is een intercultureel platform: Bekend maakt Bemind. Ze organiseerden stadspicknicks, buurtmaaltijden, gesprekken over de rol van Maria in de Bijbel en de Koran en er werd na zonsondergang samen een maaltijd gegeten tijdens Ramadan. “Helaas is er de laatste jaren minder intensief contact”, zegt Mehmet Eĝilmez. Het plan is dat er in de toekomst meer van dit soort bijeenkomsten worden georganiseerd met meerdere geloven om te verbinden.

De organisatoren van 'De Ontmoeting'

De organisatoren van ‘De Ontmoeting’
© Suzanne Vink