‘’Hoe lang is het de wachtrij nog?’’ Het is in heel Nederland en dus ook in Hilversum weer tijd voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Burgers gaan bij stembureaus massaal stemmen. En hier horen ook de lange rijen bij. ‘’Het gaat best snel!’’, antwoord een man die net klaar is met stemmen.

Museum Hilversum is een van de stemlocaties. Met het woord stembureau op twee grote witte vlaggen en een bord met ‘stemlokaal district 11’ wordt duidelijk aangegeven waar de kiezer zijn stem kan uitbrengen. Eenmaal binnen zitten vier mensen achter goudkleurige tafels: de voorzitter, deze reikt formulieren uit, het stembureau, deze controleert de stempassen en een derde stembureau, deze leden controleren of alles goed gaat.

Ook bij museum Hilversum staat een rij. De rij bestaat uit ongeveer zes mensen. In de afgeschermde hokjes zijn mensen bezig met het invullen van het stembiljet.  De opkomst is om tien voor zes al aardig groot. ‘’Ongeveer 500 mensen hebben het stembureau bezocht, de opkomst is volgens mij al meer dan vorig jaar, we verwachten dat dit 50 procent is van de totale opkomst’’, verteld Dewi (25), een medewerker van het stembureau.

Voor Dewi is dit de tweede keer dat hij lid is van het stembureau, voor Gert-Jan (58) was dit zijn eerste keer. ‘’Ik ben hier pas om half 12 begonnen want ik verving de ochtendploeg’’. Gert-Jan heeft het steeds drukker zien worden. ‘’Het begon pas na de middag druk te worden, er waren vooral veel ouderen en mensen die met lunchpauze waren.’’

Na zijn stem te hebben ingevuld, loopt de 37-jarige Johan het museum uit. Dit is voor hem de tiende keer dat hij stemt, hij vertelt waarom het belangrijk is om te stemmen. ‘Je kunt ook klagen over wat er niet goed gaat in het land, maar dit is de makkelijkste manier om je te laten horen.’’ Voor Johan is het klimaat een belangrijk thema. ‘’Ik heb het eigenlijk altijd al een belangrijk thema gevonden en ik ben heel blij om te zien dat dat nu voor iedereen heel belangrijk aan het worden is.’’ Vertelt hij terwijl hij een mug weg zwaait.

Nog een stemlocatie is het Raadhuis. Voor het Raadhuis spelen rond half zeven kinderen die wachten op hun ouders die binnen hun stem uitbrengen. Het is er druk, er staan zo’n dertig fietsen en auto’s voor het Raadhuis geparkeerd.

In de gangen onderweg naar de kamer waar je kan stemmen hoor je geroezemoes van een man of twintig die staan te wachten om te stemmen. Het ruikt er een beetje naar ziekenhuis. De rij is erg lang, hij is loopt de hele gang door, langer dan de rij bij Het Museum Hilversum. In de rij staan mensen met allemaal verschillende leeftijden met stempassen in hun hand.

De 19-jarige Fee is net klaar met stemmen, voor haar is dit de tweede keer dat ze stemt. Ze vindt stemmen belangrijk omdat je de kans krijgt om je stem te gebruiken en zo een aandeel hebt in de maatschappij. ‘’Ik vind het thema klimaat erg belangrijk, dat ze erover nadenken en niet ontkennen ofzo’’.

‘’je hebt stemrecht in Nederland, dus waarom zou je niet stemmen?’’

De gemeente heeft een initiatief voor nieuwe stemmers, deze krijgen een bluetooth speaker. Ook Raisa (18) krijgt een speaker nadat ze haar eerste stem heeft ingevuld. ‘Ik had niet veel verwachtingen bij het stemmen, mijn ouders zeiden dat het erg rustig was maar het is best wel druk. Raisa verteld hoe ze zich heeft voorbereid op het stemmen. ‘’Ik heb een stemwijzer gedaan en daar kwam natuurlijk wat uit, ik heb mijn uitslag overlegd met mijn ouders want ik ben 18, ik weet het niet zo’. Onderwijs vindt Raisa een belangrijk thema. Raisa eindigt het gesprek met ‘’je hebt stemrecht in Nederland, dus waarom zou je niet stemmen?’’