HILVERSUM – Dit weekend is het weer de tweede zondag van mei, dat betekent dat het Moederdag is. Niet alleen de moeders genieten van deze dag, maar ook de winkels waar de cadeaus worden gekocht. Hoe vieren de Hilversummers nou eigenlijk Moederdag en op welke manier zetten zij hun moeder in het zonnetje?

Op zondag 12 mei is het Moederdag, de dag om je moeder eens goed in de watten te leggen. Jong en oud vieren deze dag om het moederschap te eren en tijd door te brengen met hun moeders.  Zo vindt Tjaart Kloosterboer (14) Moederdag een belangrijke dag, omdat dit een dag is waarop hij zijn moeder extra kan bedanken. ‘Ze zorgen altijd voor je, dus mogen het dan ook wel een dag leuk hebben. Het is ook iets anders dan een verjaardag bijvoorbeeld, omdat het moeder zijn echt wordt gevierd op deze dag.’ Zelf geeft hij samen met zijn zus een klein cadeautje aan zijn moeder.

Zijn vriend, Boaz Wolff (14) vindt het ook belangrijk om deze traditie in stand te houden. Dit doet hij door zijn moeder ieder jaar een ontbijt op bed te geven en een cadeautje voor haar te kopen. ‘Ik koop meestal iets van een shampoo of nagellak voor haar, ik betaal meestal niet meer dan tien of vijftien euro voor een cadeau.

Moederdag is niet voor alle Hilversummers van belang.  Mandy Harms (25) vertelt dat ze deze dag wel viert, maar niet als heel belangrijk ziet. ’Ik vind Moederdag wel gezellig en ik ga dit weekend uit eten met mijn moeder, maar ik vind de dag niet per se heel belangrijk. Ik vind het commerciële rondom alle cadeautjes onzin.’’ Daar is Marijke (66) het ook mee eens, Moederdag wordt bij haar thuis niet gevierd, omdat zij opgevoed is met het idee dat deze dag vooral is voor de commerciële doeleinden.

Bij de Douglas kunnen ze de feestdag wel waarderen. Voor moederdag verkoopt de keten speciale setjes en worden er veel parfums verkocht. ‘Het verschilt welke bedragen er worden uitgegeven. Zo wordt er over de honderd euro uitgegeven maar kan er ook een kleine cadeaubon van tien euro worden gekocht.’

Elke Hilversummer viert deze dag dus anders, sommige moeders krijgen een ontbijt op bed, de anderen een parfummetje en er zijn ook moeders die de dag minder belangrijk vinden en het dus helemaal niet vieren.