Een team opgewekte vrijwilligers staat vandaag weer klaar in wijkcentrum De Zoutkeet om voor de laatste keer dit jaar stofzuigers, fietsen, kleding en nog veel meer spullen van buurtbewoners te repareren. Jong en oud hebben vandaag de kou getrotseerd om hun zaterdagochtend weer gezellig maar ook nuttig te besteden. Verbinding en duurzaamheid zijn namelijk de uitgangspunten van het Repair Café.

De kou van buiten slaat bij binnenkomst in het Repair Café in één slag om in warmte. De bezoekers komen binnen in een huiselijke sfeer, de zaal is gevuld met schilderijtjes en de meest uiteenlopende huishoudelijke apparaten. De dames van de organisatie begroeten de buurtbewoners vriendelijk en verzoeken hen om op te geven wat ze vandaag willen laten repareren. Aan de tafel midden in de zaal kletsen en lachen de bezoekers onder het genot van kerstbrood en een kopje koffie. Ook zijn er mensen aanwezig die gewoon wat drinken zonder iets te laten repareren. Dat is ook de bedoeling volgens Miranda de wit, organisator van het repair café in Hilversum: “Dit evenement heeft een grote verbindende en sociale functie, dat is ook vandaag weer terug te zien. De mensen hier zijn heel dankbaar. Men ontmoet elkaar hier en we hebben ook vaste klanten. Zo was er een vrouw die elke maand helemaal uit kerkelanden kwam met iedere keer een hele kleine reparatie. Ze kwam altijd aan het begin en bleef de hele middag tot we klaar waren, gewoon voor de gezelligheid.”

Vandaag hebben de vrijwilligers hun handen weer vol. Aandachtig kijken zij naar de apparaten en werken vervolgens samen met de bezoekers aan de reparatie. Terwijl de vrijwilligers bezig zijn leggen ze uit wat ze aan het doen zijn. “Zo houden we de reparatie kennis intact”, vertelt vrijwilligster Ivet Zegwaar, die achter de tafel met het bordje “kleding” zit. Bezoekster Nelly Vorsers zit met haar geërfde naaimachine aan de andere kant van de tafel. Na afloop van de geslaagde reparatie omhelsd ze Ivet Zegwaar en prijst haar met een lach van oor tot oor: “Deze geweldige vrouw heeft mijn naaimachine helemaal in orde gemaakt, ik ben ontzettend blij dat hij het weer doet.” Vrijwilligster Ivet Zegwaar: “De reden voor mij om dit te doen is dat ik iets kan, waar ik anderen mee kan helpen. Als ik zie hoe blij mevrouw is, is dat voldoende om iedere maand weer terug te komen.” Ondertussen worden er belegde boterhammen uitgedeeld en komen er meer apparaten binnen, van ovens tot speelgoed en radio’s uit de vorige eeuw.

Miranda de Wit vertelt dat het bevorderen van duurzaamheid, de belangrijkste reden achter het evenement is. Dit lukt vandaag zeker, de ene na andere bezoeker vertrekt tevreden met het gerepareerde apparaat in de handen. Vrijwilliger Auke Boscher kijkt toe en vertelt: “We gooien met z’n allen veel te veel apparaten te snel weg, terwijl wij deze vaak nog heel eenvoudig kunnen repareren. Als wij van de hoeveelheid apparaten, die bij de gemeentewerf liggen, de helft kunnen redden, is dat mooi meegenomen. Op een dag als vandaag probeer ik zo een vijf apparaten een nieuw leven te geven.” Vrijwilliger Wouter van der Most vult hem aan: “Het geven van een tweede leven aan spullen bevorderd niet alleen de duurzaamheid maar helpt ook mensen die maandelijks wat minder te besteden hebben.” Het einde van de middag is in zicht en de bezoekers vertrekken met tevreden gezichten, op naar een nieuw jaar vol succes voor het Repair Café.