Slut-shaming: het bestempelen van een vrouw of meisje als slet, hoer of haar andere onaangename termen geven vanwege haar kleding, uiterlijk of (seksuele) gedrag. Dit groeiende probleem willen de organisatoren van de fototentoonstelling ‘I will not be shamed’, die aanstaande 25 januari opent in Museum Hilversum, indammen. Fotograaf en medewerker bij Museum Hilversum Veronique Jansen over de tentoonstelling:

“Wij zijn benaderd door vier dames van het Comenius College die een actie wensten te houden om een einde te maken aan slut-shamen. Dat wilden zij doen door middel van fotografie en video. Zo is deze projecttentoonstelling ontstaan.

Wat wij in de tentoonstelling laten zien zijn zeven gezichten van jonge vrouwen, zonder opsmuk, en dit is bedoeld om je ermee te kunnen identificeren. Het overkomt ons allemaal: jou, mij, je buurvrouw en je tante. Dit is dus bedoeld om aan te geven dat het ‘gewone’ meiden zijn en dat het iedereen kan overkomen. Daarnaast zijn dezelfde jonge vrouwen neergezet met allerlei sterke leuzen, tattoo’s op hun lijf, waarmee ze aangeven dat zij beschikken over hun eigen lichaam en hun eigen keuzes maken. Het zijn stoere jonge vrouwen, die zich niets aantrekken van wat er verder in de wereld om hun heen gebeurt.

Er zijn in totaal veertien foto’s te zien, die ik heb gemaakt. Daarnaast is er nog een fotowedstrijd gehouden en daarvan zijn zeven werken te zien. Zij hebben een film gemaakt waarin zij Hilversummers, maar ook scholieren hebben gevraagd wat zij vinden van het thema ‘slut-shaming’.

Stef van Breugel, de directeur van Museum Hilversum, gaat de tentoonstelling openen. Vervolgens zijn ook de vier dames aanwezig, de initiatiefneemsters (Loïs van der Rijst, Brita Meijer, Yasmin Kroon en Saar Wolthers), dat zijn echt jonge vrouwen: zeventien, achttien jaar oud. Zij zullen uitleggen waarom zij dit belangrijk vinden en aansluitend is er aandacht voor de fotowedstrijd.

Ik voel me verbonden met het thema en ik vind het een uitstekende kans om foto’s te maken die een maatschappelijke discussie opwekken. Dat vind ik echt heel mooi.”

Op 25 januari zijn bezoekers vanaf 17:30 welkom voor de opening van de tentoonstelling in Museum Hilversum. Kaarten kunt u hier bestellen.