In Hilversum rijdt in de nachten van 16 tot 18 oktober een slijptrein. Het slijpen van de rails zorgt voor minder geluid langs het spoor. Tevens zorgt dit onderhoud voor een betere houdbaarheid van de spoorstaven. Het slijpen van het spoor gebeurt overal in Nederland elke twee jaar.

ProRail voert de werkzaamheden uit. De trein rijdt het traject Weesp – Hilversum. De gemeente Hilversum waarschuwt op Facebook dat omwonenden hinder kunnen ondervinden van de slijptrein. Mercedes Grootscholten, woordvoerder ProRail, bevestigt dat. De treinen rijden overal in Nederland om het spoor stiller te maken. Grootscholten: “De slijptrein wordt al jarenlang in het hele land ingezet en is noodzakelijk als regulier onderhoud van het spoor.”

Een slijptrein is een speciale trein die stapvoets rijdt. De trein slijpt het spoor waardoor de staven van de rails gladder worden. Martin de Lange, projectmanager ProRail vertelt wat de effecten zijn van een slijptrein in een video: “Het is beter voor de houdbaarheid van de spoorstaven en een bijkomend effect, namelijk minder geluid naar de omwonenden.  Je krijgt dus een stiller spoor.” Het slijpen staat los van andere geluidsmaatregelen in Hilversum.

Na de werkzaamheden maakt het spoor eerst een ander geluid. Dit komt door kleine ribbeltjes die na de slijptrein achterblijven. Na zes tot tien weken is dit volgens ProRail voorbij en wordt het spoor stiller. De trein rijdt in de nachten om het treinverkeer zo min mogelijk te hinderen.