Weet u het nog? Hoe u vroeger toen u een jaar of zestien was samen met een stel vrienden in het Dudokpark had afgesproken? Of die ene keer dat u met uw stiekeme liefde had afgesproken op jullie speciale plek? Niet te vergeten, de keer dat u zo boos was dat u van huis was gelopen om af te koelen in het park en dat al uw vrienden kwamen om erover te praten. Mooie tijden waren dat hè?

In Hilversum is de gemeente op zoek naar zo’n plek. Een plek waar jongeren samen kunnen komen om te kletsen en om hun vrije tijd daar met plezier te kunnen spenderen. Het is alleen erg lastig om zo’n plek te vinden, omdat veel buurtbewoners bang zijn voor overlast, vernieling of afval dat niet wordt opgeruimd en daarom niet willen dat er een plek voor jongeren in hun buurt komt. Waar we wel aan moet denken, is dat als we niet zelf zorgen voor zo’n plek dat jongeren zelf gaan zoeken. In zo’n geval zie je vaak dat de jeugd onder viaducten of andere ongewenste plekken gaan hangen. 

Aan de ene kant vind ik het wel gek. Als je aan mensen vraagt wat ze vinden van het idee om een ‘ontmoetingsplaats’ voor jongeren te creëren in Hilversum, reageert bijna iedereen daar positief op. Maar als je dan zegt dat die plek misschien wel in de buurt van hun woning komt, zeggen ze: “Je bedoelt hier dicht bij mijn huis? Dacht het niet!” Ik snap zelf ook wel dat dit een lastige beslissing is en dat je het van twee kanten kan bekijken. Aan de ene kant willen we echt wel meewerken aan een plek voor de jeugd. Aan de andere kant willen we zekerheid dat we niet ineens ‘s nachts wakker worden door keiharde muziek die ergens vanuit onze achtertuin komt. 

Je kan wel stellen dat dit een lastige situatie is voor buurtbewoners, zowel als voor jongeren. Ze willen gewoon een plek hebben om af te spreken met vrienden. Maar stel dat de gemeente binnenkort plekken gaat aanwijzen waar mogelijk een plek voor jongeren wordt gemaakt. Denk dan eerst even aan uw jeugd voordat u besluit met reageren.