Krentenbollen in een schaal, vers fruit en pakjes sap op tafel. De bibliotheek in Hilversum is versierd met vlaggen en ballonnen. Kinderen komen samen met hun ouders langzaam binnenstromen. De Nationale Voorleesdagen zijn begonnen, met als opening het Voorleesontbijt. Op 158 plekken in Nederland begint het met de opening van het Voorleesontbijt. Zo ook bij de bibliotheek in Hilversum. Tijdens de Nationale Voorleesdagen, van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari, krijgen tien prentenboeken extra aandacht.

Janet Elbert is de organisator van alle activiteiten die betrekking hebben tot de Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek. Samen met collega Eline Prangen maakt ze er een feestje van. In de theaterzaal begint de opening. De zaal is versierd in het thema van een van de gekozen boeken; Moppereend, van Joyce Dunbar en Petr Horáček. Een kast met verschillende poppen en spullen, vlaggen aan de muur en een een lint dat straks doorgeknipt gaat worden.

Prangen knipt het lint door. De Nationale Voorleesdagen zijn officieel gestart. Daarna volgt het voorlezen van het boekje Moppereend. Niet zomaar voorlezen, ze maken er een voorstelling van. “We proberen altijd op de kinderen in te spelen. We willen interactie. Elke keer is het weer anders. Dat vinden we er zo leuk aan” vertelt Elbert. Op de beamer zijn plaatjes uit het boek afgebeeld. Handpoppen worden uit de kast gehaald. Ook is de pop Moppereend aanwezig. De kinderen reageren daar extra enthousiast op. Na afloop van het voorlezen zingen de kinderen het liedje van de Moppereend. De kinderen beginnen mee te zingen en te dansen. Elbert: “Elk jaar doen we dit. We merken dat er leuke reacties op komen. Zowel van de kinderen als van de ouders”.

Moppereend gaat over een eend die van mopperig naar extreem chagrijnig gaat in verloop van het verhaal.. Andere dieren proberen haar op te vrolijken, maar dat lukt ze niet. Ze worden zelfs aangestoken door de eend. Het donderwolkje boven Moppereend wordt groter en groter. Totdat de wolk barst: regen. De dieren dansen in de plassen water en er verschijnt een regenboog. De conclusie van het boek is dat hoe donker de wolken ook worden, ooit breekt de zon door.

Er zijn in totaal tien prentenboeken gekozen. Dit wordt gedaan door het comité van Nederlandse Jeugdbibliothecarissen. Daarbij is gekeken naar boeken die in 2018 uitgebracht zijn. Het zijn verschillende boeken voor kinderen tot en met zes jaar. Specifiek voor de kinderen die nog niet kunnen lezen.