Bij de Hilversumse intocht van sinterklaas zijn dit jaar alleen nog maar roetveegpieten, dat heeft de gemeente besloten. Hiermee wordt een hoop ellende voorkomen in de beleving van burgermeester Pieter Broertjes. Vorig jaar ontstond namelijk de nodige onrust door de protesten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet, én de tegenprotesten als reactie daar op. Op voorspraak van de actiegroep is er een maatschappelijk debat georganiseerd over de sinterklaasintocht en de keuze voor wel of geen zwarte piet. In de praktijk blijkt het debat meer de toon van een maatschappelijk gesprek te hebben. Waarbij de genodigde die allemaal een achterban representeren, hetzelfde doel behartigen: Een fijne intocht voor iedereen.

Burgermeester Pieter Broertjes opent de avond. Hij geeft uitleg over de verschillende perspectieven die er zijn voor de overstap naar alleen nog maar roetveegpieten bij de intocht. Over zijn eigen perspectief vertelt hij “Vorig jaar liep de intocht uit de hand door de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet en de tegenprotesten. Ik heb voor mijzelf besloten dat dit niet meer mag gebeuren, iedereen moet kunnen genieten van de intocht. Vanwege deze reden en omdat de NTR en veel andere steden overstappen op alleen nog maar roetveegpieten, hebben wij ditzelfde besluit genomen.” Rebekka Timmer van Kick out Zwarte Piet reageert hier kort op, “Ik ben blij met deze keuze van u en de gemeente, er is nu geen sprake meer van polderracisme, maar juist van een duidelijke beslissing. Overigens hebben wij van Kick Out Zwarte Piet ons voorbeeldig gedragen bij de demonstratie. In tegenstelling tot de mensen van het tegenprotest die ons bekogelde en uitscholden.”

De debatleider geeft het woord vervolgens aan Jerry Affrieye, de woordvoerder van Kick Out Zwarte Piet: “Ik snap dat mensen het gevoel hebben dat er iets van hen wordt afgepakt, maar het is toch een kinderfeest, laten we er dan voor zorgen dat geen een kind zich meer ongemakkelijk voelt rond deze periode. We willen het sinterklaasfeest niet afschaffen, maar gewoon een kleine aanpassing.” De uitspraken van Jerry Affrieye leiden tot een tegenreactie van de woordvoerder van de Hilversumse Meent. Dit bepaalt de rest van het debat, er ontstaat namelijk een discussie over deze tegenreactie, die als volgt luidt “Je zegt zelf dat dingen tijd kosten, geef ons dan tijd om onze jarenlange traditie te laten veranderen. Je kan het niet zomaar weg poetsen. Niet iedereen is zo flexibel, we kunnen niet een bocht van 180 graden maken. We beginnen dit jaar met wat roetveegpieten, als we er daar een paar van hebben representeert dat ook de meningen over dit onderwerp. Geef ons twee of drie jaar, dan zijn alle pieten roetveeg.”

Hierdoor ontstaat een discussie over de tijd die wordt genomen voor deze verandering. Een jonge dame, die hier is als gewone burger reageert: “Er is al genoeg tijd genomen, 40 jaar geleden werd er al gestreden tegen zwarte piet dus hoelang wil je er nog over doen? Ik ben blij met de roetveegpieten maar ik vind het beschamend langzaam gaan. Deze discussie gaat hier al tien jaar door terwijl andere steden zich al lang hebben aangepast. Jerry Affrieye vult haar aan: “Zelfs in de tweede wereldoorlog werd er al geprotesteerd door zwarte Amerikaanse soldaten tegen zwarte piet. Wat voor jou te vroeg komt, komt voor zoveel mensen te laat.” De woordvoerder van de Hilversumse Meent antwoord hier als volgt op: “Hier leefde de discusie eerder niet. Je moet het niet forceren anders ontneem je het de kinderen ook.”

Burgemeester Pieter Broertjes eindigt de discussie en daarmee het debat als volgt: “Over de discussie over het tempo wil ik zeggen dat ik zelf ook al zes jaar in discussie ben over de intocht. We begonnen met 20 procent van de pieten kleurpieten maken, in de essentie van de tijd ervoor nemen. Maar dit jaar hebben we een radicalere beslissing gemaakt door alle pieten roetveeg te maken. Het debat wordt afgesloten met twee mooie beloftes. Jerry Affrieye belooft dat er geen actievoerders van Kick Out Zwarte Piet naar de intocht in Hilversum komen. En Pieter Broertjes belooft dat wethouders Jan Kastje en Wimar Jaeger hun debuut gaan maken als roetveegpiet tijdens de intocht in Hilversum.