Hilversums theatergezelschap Fusie speelt zondag een van de zes High Tea Theatre voorstellingen. Theatergroep Fusie bestaat uit ongeveer vijftig leden en geeft minimaal vier verschillende voorstellingen voor volwassenen per jaar in de thuisbasis van het gezelschap: Theater Santbergen. Naast deze vier koos het gezelschap voor een “tussendoortje” genaamd High Tea Theatre. “Zelfs mannen vinden deze voorstelling mooi!” aldus Rob Saras, de regisseur van het theaterspel. Saras vertelt over de theatergroep en de voorstelling.

Het concept High Tea Theatre, een voorstelling geserveerd met hapjes en thee, is ontstaan omdat een aantal leden uit de theatergroep de behoefte had vaker te kunnen spelen in een seizoen. De meeste spelers zitten in een stuk per jaar. Tijdens het seizoen in meer theaterstukken acteren is met beperkte repetitieruimte en -tijd voor hen niet mogelijk. Elk stuk speelt drie weekenden op een rij, als de theatergroep een kinderstuk speelt dan gebeurt dat zes zondagen achter elkaar. 

“Tussen de stukken door zitten meestal wel een paar vrije weekenden waarin we dit leuke extraatje kunnen spelen. High Tea Theatre wordt opgevoerd door twee kleine casts van vier a vijf personen,” aldus Saras. In eerste instantie was het plan om High Tea Theatre vier keer te spelen, inmiddels is dat door succes uitgebreid tot zes keer. “Dus theater plus lekkernijen op een zondagmiddag is High Tea Theatre geworden!” Aldus Rob Saras. 

De eerste twee voorstellingen in deze serie zijn gespeeld. “Die zijn erg goed bevallen, zowel theatraal als culinair,” aldus de regisseur. Saras merkt aan de reserveringen dat mensen anderen aansporen om ook kaarten te kopen voor High Tea Theatre. Bezoekers geven het door aan familie, vrienden en kennissen. “Vandaar dat we van vier naar zes voorstellingen zijn gegaan,” aldus Rob Saras. De regisseur geeft toe dat theater in zijn algemeenheid meer vrouwen aantrekt dan mannen, ook bij de High Tea Theatre voorstellingen. “Maar er komen ook mannen af op de voorstelling, sommigen zelfs vrijwillig! Na afloop moeten mannen toch ook vaak erkennen genoten te hebben van de voorstelling”, zegt Saras.

Theatergroep Fusie is zoals de naam al zegt, ontstaan door een fusie tussen de Hilversumse theatergroepen De Gooische Komedie en De Zeuven Heuvelen. Deze fusie vond ongeveer twintig jaar geleden plaats. Beide groepen hadden toentertijd weinig leden en besloten te gaan samenwerken onder de naam De Fusie, later is “de” eraf gehaald en ontstond de huidige naam van de theatergroep. “Zoals bij elke club is er altijd een beweging in het aantal leden. Mensen verhuizen, krijgen andere interesses of er ontstaan artistieke verschillen”, aldus regisseur Rob Saras. 

Lid worden van de theatergroep gaat niet alleen via een aanmelding. Als je geïnteresseerd bent, zal je eerst een aantal weken workshops moeten volgen. “Vervolgens bekijkt de artistiek leider in samenspraak met andere leden of je bij de club past”, aldus Saras, “Anderen komen erachter dat ze beter bij een andere club passen, of beseffen dat ze niet gemaakt zijn voor theater!”