Hilversum is al twee jaar lang een regenboogstad. Dit zijn ze, doordat ze zich inzetten voor de emancipatie en acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksen (LHTBI’s). De mediastad behoort al twee jaar tot een van deze regenboogsteden, maar nog steeds bedenkt de gemeente evenementen voor LHTBI’s. Badeen Pedawi, beleid ambtenaar van de gemeente Hilversum, helpt bij het beleid vormgeven van de genomen initiatieven en projecten die er nog aan komen.

“Hilversum heeft in 2017 een regenboogconvenant, een bepaalde overeenkomst, getekend met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Onderdeel van dit convenant is dat het gemeentebestuur zich inzet voor LHTBI’s. Wij hebben daarom een aantal actiepunten opgesteld in ons beleidsplan LHTBI. Zo zijn er verschillende soorten bijeenkomsten.

Het begint bij een bijeenkomst met een wethouder. Deze is eens in de zes weken. Hier komen ook inwoners naartoe. Zij helpen ons door hun mening te geven over nieuwe plannen. Deze bijeenkomst is dan ook de basis geweest van het beleidsplan. Maar we zijn nu bijvoorbeeld ook bezig met het organiseren van een evenement. Dit wordt een soort Gay Pride in Hilversum. Daar leveren deze inwoners ook feedback op.

Door deze wethouder en de burgers blijven we op nieuwe ideeën komen. Twee maanden geleden zijn we met een nieuw project gestart, namelijk een ontmoetingsplek voor LHBTI’s voor eens in de twee weken. Dit is in een buurthuis waar de doelgroep elkaar kan ontmoeten. Het is vooral bedoeld voor de sociale contacten en het wordt volledig gerund door inwoners zelf. Wij betalen alleen de huur. Het zijn geen professionele hulpverleners. Het idee is dat ze gewoon naar binnen kunnen lopen om gewoon wat koffie met elkaar te kunnen gaan drinken. Het loopt nog niet heel erg vol, maar we weten dat dit wel een aantal maanden kan duren.”