Hilversum gaat als eerste gemeente in Nederland een samenwerkingsverband aan met de sportkoepel NOC*NSF om de sportverenigingen bestuurlijk te ondersteunen. Dit kwam naar voren op donderdag 16 mei, tijdens de achttiende ‘Sportontmoeting Hilversum’ in het Raadhuis”.  Naast verschillende Hilversumse verenigingen waren op deze avond ook Gersom Smit en Martin Smeets aanwezig. Zij ondersteunen vanuit NOC*NSF de sportclubs en vertelde de aanwezige verenigingen hoe zij de samenwerking zien.

“De gemeente Hilversum kreeg vanuit de verenigingen het verzoek voor meer ondersteuning om zo hun taken iets makkelijker te maken”, vertelt wethouder van sport Floris Voorink (VVD) in zijn welkomstwoord. “In het Nationale Sportakkoord, dat minister Bruno Bruins (Sport, VVD) in 2018 heeft gesloten met gemeenten en maatschappelijke organisaties staat dat Het Rijk verenigingen extra gaat ondersteunen met behulp van buurtsportcoaches. Voor Hilversum is dit niet genoeg en daarom gaan ze het samenwerkingsverband aan met NOC*NSF, die de verenigingen daarbovenop zal helpen met bestuurlijke zaken”, vertelt de presentator Ton Rutten. Smit en Smeets gaan deze extra ondersteuning aanbieden. 

Voordat de twee heren aan hun presentatie begonnen, wilden ze weten wat er in Hilversum speelt bij de verenigingen. In de grote raadzaal gingen ze in gesprek met de voorzitters en leden van verschillende clubs. Allerlei problemen vanuit de verenigingen kwamen naar voren. Het thema wat het meest naar voren kwam, was het probleem om vrijwilligers te krijgen en te behouden. “Wij vinden het moeilijk om vrijwilligers te vinden”, roept een lid van de Gooise Sport en Recreatie Stichting.

Uit deze inventarisatie bleek ook dat de grote meerderheid van de verenigingen geen externe hulp inschakelt bij het besturen van hun club. “Nog nooit gedaan”, klinkt het door de raadzaal. Smeets en Smit willen de bestuurders bij deze problemen helpen. “Deze worstelingen zijn erg herkenbaar. Het wordt steeds lastiger om te verenigen. Maar dankzij de gemeente Hilversum staan jullie er als verenigingen niet alleen voor.”

Verenigingsondersteuning
Smeets en Smit deden uit de doeken hoe de ondersteuning van de verenigingen er volgens hun uitziet. “We gaan thema-avonden houden, waarin algemene thema’s besproken worden die bij veel clubs spelen. Daarnaast zullen verenigingen, die dezelfde problemen hebben, door middel van masterclasses en workshops worden geholpen. Ook zal er een-op-een trajectbegeleiding zijn, waarbij externe experts de club intensief begeleiden en ze zo een duwtje in de goeie richting geven”.

Om erachter te komen wat er bij de verenigingen speelt, organiseert het NOC*NSF, samen met de gemeente, een inspiratieavond op donderdag 4 juli. “Op deze avond worden alle verenigingen uitgenodigd om aan te geven waar ze mee worstelen”, vertelt Smit. “Daarna zullen we met de clubs apart in gesprek gaan om te horen wat er speelt binnen een vereniging.” Een avond als deze is volgens de twee heren erg leuk en nuttig om mee te maken. “Hoe vaak sta je als vereniging stil bij hoe de organisatie van de club? Je bent al blij als er genoeg scheidsrechters zijn en de begroting weer rond is.”

De twee heren hadden aan het einde van hun toespraak nog een laatste oproep aan de aanwezige verenigingen: “Spread the word!” Daarmee doelden ze op de inspiratieavond. Want de verenigingen die hier nu niet zijn zouden juist de clubs kunnen zijn die baat hebben bij een ondersteuningstraject.” In de zaal waren veel positieve geluiden te horen over deze plannen. Benno Bos, bestuurder van wielervereniging GWC De Adelaar gaat zeker naar deze avond. “Ik ga ook andere verenigingen enthousiasmeren, want het is gewoon handig.”

Gersom Smits is achteraf ook enthousiast over de plannen. “vereniginsondersteuning is niet nieuw. Maar dat er gemeentebreed een programma wordt opgezet met workshops en cursussen wel. Wij vinden het heel stoer dat de gemeente dit aandurft. Het kost voor hun namelijk ook veel tijd en moeite.” Ook voor hem is deze vorm van ondersteuning nieuw. “Het is spannend, maar het wordt een hele mooie uitdaging.”