De gemeente zal vanaf 15 september fietsen die fout geparkeerd staan verwijderen. Deze zijn de eerste weken, tot 15 oktober, gratis op te halen. Daarna moet degene waarvan de fiets is weggevoerd 15 euro betalen om de fiets weer in bezit te krijgen.

Dit is een nieuwe campagne van de gemeente Hilversum, waarbij ze de mensen willen helpen een goede plek voor hun fiets te vinden. De gemeente wil het centrum en de looproutes vrijhouden. Ook moet er plaats zijn voor hulpdiensten. Er zullen onder andere “coaches” op straat staan die de mensen er op wijzen dat ze hun fiets fout neerzetten en ze vervolgens helpen met het zoeken van een geschikte plaats. 

De fietsen die zijn verwijderd door de gemeente, zijn weer op te halen bij het fietsendepot in de fietsenkelder op de Kerkbrink 29. Wanneer de fietsen langer dan drie maanden in het depot staan, wordt de gemeente Hilversum eigenaar van de fiets. Deze fietsen gaan vervolgens naar Pak Aan (dak- en thuislozen) waar de fietsen een nieuw leven krijgen en worden aangeboden in de fietsenwinkel. 

De gemeente Hilversum heeft al langer plannen om een ondergrondse fietsenstalling aan te leggen. Hier moet plek voor zo’n zevenduizend fietsen komen. Over de ondergrondse fietsenkelder kan woordvoerder gemeente Hilversum Kristel Klomp niet veel vertellen. “Daar zijn we op dit moment heel druk mee bezig. We moeten kijken en onderhandelen, waar plekken zijn. Ik vermoed dat we met een paar maanden daar wel antwoord op kunnen geven.” aldus Kristel Klomp. 

Dit najaar hoopt de gemeente meer informatie te kunnen geven over de precieze locatie van de ondergrondse stalling. Voorlopig blijft het bij waarschuwingen en de bewustmaking doormiddel van de coaches en posters.