De gemeente Hilversum kiest er voor om in plaats van de regenboogvlag de Nederlandse vlag te hijsen op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Dit doen ze omdat deze dag, 17 mei, toevallig de verjaardag van onze geliefde koningin Maxima is. Het komt er dus op neer dat de gemeente het belangrijker vindt om de koningin te eren met het hijsen van een vlag, dan een symbool van awareness te laten zien op een speciale dag.

Wat mij betreft is dit compleet en volstrekt belachelijk. Ten eerste wordt er niet voor niets een Internationale dag tegen homo- en transfobie georganiseerd. Tot op de dag van vandaag is homofobie en transfobie spijtig genoeg nog aan de orde van de dag. Om een dag zoals deze te organiseren tegen dit “gepest” zorg je ervoor dat mensen begrip krijgen voor homo’s en transgenders. Hilversum vindt dit blijkbaar niet belangrijk genoeg. Schandelijk als je het mij vraagt.

Daarnaast is het “eren” van Maxima op haar verjaardag door middel van de Nederlandse vlag te hijsen sowieso al onzin. Ik kan me niet voorstellen dat Maxima in tranen uitbarst bij Willem aan het einde van haar 48ste verjaardag, omdat ‘Hilversum geen vlag voor haar heeft opgehangen’. Los daarvan vind ik als antimonarchist het landelijk vieren van koninklijke verjaardagen op z’n zachts gezegd achterhaald. Omdat mensen die toevallig in een bepaalde, koninklijke familie zijn geboren, moeten ze opeens door het hele land geliefd en beaamd worden. Daarom vind ik het ook onbegrijpelijk dat de gemeente ervoor kiest om de voorkeur te geven aan het vieren van Maxima haar verjaardag.

Het is overigens niet zo dat Hilversum de dag tegen homo- en transfobie volledig aan zich voorbij laat gaan. Op sociale media zal de gemeente wel aandacht besteden aan het onderwerp en “hijst” de regenboogvlag digitaal. Toch ben ik benieuwd of Hilversum de komende jaren voor dezelfde oplossing kiest als dat ze dit jaar hebben gedaan. De anti-homofobie dag valt namelijk elk jaar op 17 mei. En bijzonder genoeg de verjaardag van Maxima ook. Een woordvoerder van de gemeente heeft laten weten dat er gezocht wordt naar een oplossing voor volgend jaar, om hetzelfde probleem als dit jaar te voorkomen. Als het aan mij ligt moet dit “probleem” niet eens een discussiepunt zijn. Een dag tegen homofobie is honderd keer belangrijker dan een koninklijke verjaardag en op 17 mei moet daar dus ook de volledige aandacht aan worden besteed.