HILVERSUM- Stichting NederlandSchoon reikt in oktober voor de zevende keer de titel voor Schoonste Winkelgebied van Nederland uit. De gemeente Hilversum maakt kans op de titel met vier winkelgebieden.

De binnenstad, Kerkelanden, Seinhorst en de Gijsbrecht zijn de kanshebbers uit de gemeente. “In totaal doen er 95 gemeentes mee met ongeveer 450 winkelgebieden”, vertelt projectleider Martijn van Weert (44). NederlandSchoon selecteert jaarlijks verschillende winkelgebieden van diverse gemeenten voor deelname. “Voor 95 procent kiezen de gemeenten zelf welke winkelgebieden ze verkiesbaar willen stellen”, vertelt van Weert, “In de enkele andere gevallen kiest de winkeliersvereniging of het vastgoed bedrijf.”

Schoon, heel en veilig
De komende drie maanden trekt NederlandSchoon door het land om de genomineerde winkelgebieden te onderzoeken. “Elk deelnemend winkelgebied wordt op 30 tot 35 punten beoordeelt”, legt van Weert uit, “Je hebt het objectieve deel en het subjectieve deel. Voor het objectieve deel kijken de naar observatieteams de schoonheid en de hygiëne van elk gebied. Voor het subjectieve deel worden er enquêtes afgenomen onder consumenten en winkeliers in het winkelgebied. Alle vragen hebben betrekking op: schoon, heel en veiligheid. Als er bijvoorbeeld heel veel stuk is in een winkelcentrum of het is niet schoon dan geeft dat vaak automatisch een onveilig gevoel. Ook wordt het winkelend publiek gevraagd hoe schoon zij hun winkelgebied vinden.”

Scorebord Schone Winkelgebieden
Deelname aan de verkiezing van 2019 kost 500 euro exclusief btw per meetpunt. Deze kosten worden door de gemeente betaald uit de zwerfafvalvergoeding van het Afvalfonds. Om het belang zichtbaar te maken geeft NederlandSchoon elk jaar handvatten aan de deelnemers. Op de website van de stichting is het interactieve Scorebord Schone Winkelgebieden te vinden waar de resultaten van het afgelopen jaar zichtbaar zijn. In een oogopslag is te zien hoe elk winkelgebied heeft gescoord ten opzichte van de andere winkelgebieden en welke thema’s dit jaar extra aandacht verdienen.

Niet hoger dan een zeven
Vorig jaar won Winkelcentrum Glacisweg uit Maastricht de verkiezing met een scoren van 8,26, de hoogste die ooit is behaald. Kerkelanden eindigde vorig jaar met een 7,9, Gijsbrecht en Seinhorst met een 7,5 en de binnenstad eindigde als laatste in de gemeente Hilversum met een 7,2. Eind oktober wordt de winnaar van de verkiezing van 2019 bekend gemaakt.