Burgemeester Pieter Broertjes heeft vorige week een uitspraak gedaan over het vuurwerkverbod. Dit jaar kan er nog steeds vuurwerk afgestoken worden door consumenten maar de wens voor het verbod ligt zeker niet van tafel.

In de jaarwisseling van 2020 op 2021 wil Apeldoorn een vuurwerkverbod. Dit verbod zal echter niet voor iedereen gelden, de consumenten in de hele gemeente mogen niks afsteken maar professionele partijen mogen nog wel vuurwerkshows houden voor publiek.

Burgemeester Pieter Broertjes heeft het liefst ook een vuurwerkverbod, maar volgens hem heeft een lokaal verbod geen enkele zin. “Anders krijg je een waterbed-effect, Amsterdam heeft niet voor niets afgezien van de plannen. Zolang er geen landelijk verbod is, ga ik niet experimenteren”, zegt broertjes. Een waterbed effect houdt in dat op het moment dat de autoriteit ergens een probleem aanpakt, het ergens anders juist toe neemt. In dit geval dus: als het verbod in Hilversum komt, gaan de consumenten ergens anders waar het wel mag vuurwerk afsteken.

Broertjes heeft er dan ook voor gekozen om het verbod niet door te voeren maar juist voort te borduren op het succes van vorig jaar. “We houden koers. Dus: het centrum vuurwerkvrij en daar goed op handhaven. Daarna denk ik dat het aantal vrijwillige vuurwerkvrije zones toe gaat nemen, van vijf tijdens de vorige jaarwisseling naar misschien wel tien dit jaar,” geeft broertjes aan. Verder heeft de burgemeester de verwachting dat de vuurwerkshow op het marktplein weer een groot succes wordt, hij verwacht zelfs meer mensen dan vorig jaar.

“We proberen op die manier de traditie te handhaven”, aldus Broertjes. “Ik wil de slechte punten uit de jaarwisseling halen.” Hilversum is op de goede weg zegt Broertjes, “We hebben al jaren geen grote incidenten meer. Toen ik hier begon als burgemeester moest de ME jaarlijks ingrijpen. Ook waren er veel incidenten met jongeren onder de vijftien jaar. Maar we merken nu dat voorlichting werkt.”

Johan Witbaard, eigenaar de winkel Witbaard Feestartikelen is blij dat er geen vuurwerkverbod komt, zo vertelt hij: “Een vuurwerkverbod zou voor ons een behoorlijke schadepost zijn, door de omzet die wij missen, maar ook de investeringen die wij hebben gedaan zijn in één keer niets meer waard.” Verder denken ze dat een lokaal vuurwerkverbod ook geen zin heeft: ”Nee, ik denk zelfs dat geen enkel vuurwerkverbod zin heeft. Met een lokaal maar ook met een nationaal vuurwerkverbod verbied je alleen het afsteken van consumentenvuurwerk van 31 december 18:00 uur tot 1 januari 2:00 uur, en de meeste overlast zit hem in het afsteken buiten deze tijden van illegaal vuurwerk.”

Vanuit de gemeente maar ook vanuit de winkel Witbaard Feestartikelen wordt er veel gedaan aan voorlichtingen. Zo geeft Johan Witbaard aan: “Wij lichten onze klanten voor tijdens de verkoop en ook verstrekken wij het veiligheidspakket met een vuurwerkbril, aansteeklont, oordopjes en veiligheidsinstructies.”