Vrijdag 15 september werd er door het Rode Kruis een actiedag georganiseerd in het actiecentrum van beeld en geluid. Het Rode Kruis wilde daarmee zoveel mogelijk geld ophalen voor de slachtoffers van orkaan Irma op Sint-Maarten en andere eilanden van Nederland.

Het is niemand ontgaan dat Sint-Maarten 2 weken geleden is geteisterd door orkaan Irma. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 58 en de inwoners zijn alles verloren; dierbaren, huizen en bezittingen en  bovendien is het drinkwater schaars. Tijd voor actie dus! Er kon vrijdag 15 september gebeld worden naar het actiecentrum in beeld en geluid waar vrijwilligers paraat zaten om donaties te verwerken. “Met het opgehaalde geld gaan we drinkwater en voedsel brengen naar het rampgebied, we zorgen ervoor dat er goed wordt omgegaan met het geld,” meldde de woordvoerder van het Rode Kruis.

NPO 1 en NPO radio 2 hebben de hele dag hun programma aan de actiedag gewijd. NPO 1 zond de hele dag actie updates uit, alsmede waren er beelden te zien van Sint-Maarten en werd er live overgeschakeld naar verschillende plaatsen in Nederland waar acties gehouden werden. Het volk kon namelijk ook zelf een actie starten om geld op te halen.

Radio 2 heeft vanaf 06:00 uur de hele dag besteed aan de actie en aan de ramp. Het doel was om Nederland op de hoogte te brengen van de situatie op Sint-Maarten en zoveel mogelijk geld in te zamelen bij Giro 5125 van het Rode Kruis. Aan het eind van de dag maakte Art Rooijakkers op NPO 1 de totale opbrengst bekend. Dit kwam uit op 13,3 miljoen.

Wilt u nog een actie beginnen om de slachtoffers te helpen? Dan kunt u op de site van het Rode Kruis uw actie aanmelden. U kunt nog steeds geld inzamelen. Of geef via Giro 5125.