Hilversum zal de tweede gemeente in Nederland zijn met het nieuwe netwerk van Ziggo. Abonnees van Ziggo kunnen vanaf 26 november internetten met een Gigabit per seconde. Dat is ongeveer tien keer sneller dan de gemiddelde internetsnelheid in de huidige huishoudens.

Volgens Ziggo hoeven er geen nieuwe graafwerkzaamheden plaats te vinden, omdat het vernieuwde netwerk al klaarligt. Er zijn alleen een paar aanpassingen gedaan in het al bestaande netwerk, waardoor de straat niet opnieuw open hoeft. Ziggo deelt hiermee een tik uit aan de concurrentie, omdat er bij andere bedrijven in veel gevallen vaak eerst glasvezel moet komen. Ruim 42.000 huishoudens kunnen vanaf 26 november gebruik maken van het supersnelle internet. Hilversum is na Utrecht de tweede gemeente waar mensen gebruik kunnen maken van het Gigabitnetwerk van Ziggo. De provider laat in een persbericht weten dat ze na de jaarwisseling door gaan met het uitbreiden van het netwerk, zodat eind 2020 tweederde van hun klanten kunnen beschikken over het Gigabitnetwerk.

Volgens Jeroen Hoencamp, CEO van Ziggo, is het belangrijk om over te gaan naar deze nieuwe vorm van internetten: “Op alle essentiële punten in de stad is nieuwe apparatuur geïnstalleerd om het Gigabitnetwerk zo goed mogelijk te laten renderen. Hierdoor is de stabiliteit en de snelheid van het hele netwerk verbeterd. Na een upgrade beschikt ons netwerk ook in Hilversum over de meest recente techniek, zodat snelheden tot 1-Gbps downstream mogelijk zijn.”

De gemiddelde snelheid in Nederland ligt rond de 100-Mbps. Met de nieuwe aansluiting van 1-Gpbs gaat de snelheid ruim tien keer omhoog. Hierdoor kunnen de inwoners van Hilversum dus binnenkort sneller met meerdere apparaten tegelijk downloaden of tv-kijken. Ook neemt het downloaden van een film of spel veel minder tijd in beslag dan eerst. Eerst duurde het downloaden van een game van 45GB nog ruim een uur, maar met de nieuwe downloadsnelheid van 1-Gbps duurt het nu maar zes minuten.

De prijs voor mensen die nog geen lid zijn van Ziggo, maar toch graag gebruik willen maken van het nieuwe netwerk, is 34,95 euro per maand voor het eerste halfjaar. De prijs gaat na de eerste zes maanden flink omhoog, dan betaal je namelijk 99,50 euro per maand voor het nieuwe netwerk, het meest uitgebreide TV-pakket en vast bellen. Ziggo organiseert eind november een speciaal event voor mensen die geïnteresseerd zijn in ‘het netwerk van de toekomst’. De exacte locatie, tijdstip en het programma worden in een later stadium bekend.

Eerder werd al bekend dat Ziggo van plan is om een groot deel van Nederland te voorzien het supersnelle internet. Steden als: Amsterdam, Den Haag, Apeldoorn, Arnhem, Eindhoven, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Wageningen zijn de volgende op de lijst om deel uit te maken van het nieuwe netwerk van Ziggo.