HILVERSUM – De criminaliteit daalt in Nederland, dat blijkt uit cijfers van het centraal bureau voor de statistiek (CBS). Ook in Hilversum is dit het geval. Uit de veiligheidsmonitor van de gemeente Hilversum die in maart 2018 is verschenen, blijkt dat de Hilversummer zich steeds veiliger voelt. 84% van de bevolking van Hilversum voelt zich veilig in de buurt, wat een groot verschil is met het veiligheidsgevoel in Nederland wat 67% bedraagt.

Coördinator van de openbare orde en veiligheid Koen Kokkelaar heeft de volgende cijfers uit de veiligheidsmonitor van de gemeente Hilversum: Slechts 12 procent van de Hilversummers maakt zich nog maar druk om een woninginbraak. Ook zijn Hilversummers steeds minder slachtoffer van een vorm van criminaliteit. Dit jaar waren 16% van de Hilversummers slachtoffer, een daling ten opzichte van vorig jaar toen het aantal slachtoffers nog 19% bedroeg.

In onderstaande grafiek van de gemeente Hilversum is te zien dat de criminaliteit in Hilversum al jaren daalt. In de grafiek wordt onder andere de daling weergegeven van het aantal misdrijven op gebied van onder meer fietsdiefstal, vernielingen, woninginbraken, geweld, bedreigingen, mishandelingen, straatroof, overval, huiselijk geweld, zakkenrollen, winkeldiefstallen, bedrijfsinbraken en brand.

 

Ook de gehele Nederlandse bevolking is zich steeds veiliger gaan voelen in hun leefomgeving. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Uit de veiligheidsmonitor van het afgelopen jaar blijkt dat 34% van de Nederlanders zich over het algemeen wel eens onveilig voelt. Dat is een fikse daling ten opzichte van de jaren daarvoor. Ook is het onveiligheidsgevoel van de mensen in Nederland in hun eigen buurt gedaald naar 16%.

Het aantal geregistreerde misdrijven per 1000 inwoners nam tussen 2012 en 2017 met maar liefst 35% af. Ook waren er het afgelopen jaar 28% minder ondervonden delicten ten opzichte van 2012. Logisch gevolg is dus dat mensen zich veiliger gaan voelen in Nederland. En uit de veiligheidsmonitor blijkt dus dat mensen in Hilversum door de dalende criminaliteit zich ook veiliger gaan voelen in hun eigen dorp.