“Samen bereiken we veel meer”, stelt de VVD. Toch kennen de fusieplannen ook felle tegenstanders in de gemeenteraad: “Nee tegen Gooistad”, roept de SP. De meerderheid van de gemeenteraad is het eens met het voorstel om Hilversum met Wijdemeren te fuseren. Over de fusie van Hilversum met Wijdemeren is niet iedereen positief.

Al jaren is de gemeentelijke herindeling een begrip in het Gooi. Zo zijn Naarden, Bussum en Muiden al gefuseerd tot Gooise Meren, waardoor er in plaats van tien gemeenten, nog maar zeven zijn. Door de Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland is bedacht om van deze zeven gemeenten, drie te maken. Een onderdeel van dit plan is om Hilversum en Wijdemeren te fuseren tot één gemeente.

Fractievoorzitter van de SP, Bianca Verweij, vertegenwoordigt met haar stem de minderheid van de Hilversumse gemeenteraad: “Wanneer Hilversum met Wijdemeren fuseert, verdwijnt het ‘thuisgevoel’. Mensen die al hun hele leven in Hilversum wonen, en zich dus Hilversummer voelen, horen ineens bij een veel grotere stad. Je zou het kunnen vergelijken met Ajax en Feyenoord. Als deze twee voetbalverenigingen ineens worden samengevoegd, zou dat enorm botsen. Het clubgevoel, het persoonlijke verdwijnt. Naast dit gevoel is er nog een belangrijke reden om de fusie niet door te laten gaan, namelijk dat belangrijke voorzieningen dan verder van de meeste mensen af zijn. Wanneer je bijvoorbeeld naar het gemeentehuis moet om je paspoort te verlengen, moeten de meesten een stuk verder reizen. En wat volgens ons het allerergst is, is dat de gemeente beslist over de hoofden van de burgers. Zij hebben niks te zeggen gehad. En daar moet volgens ons verandering is komen.”

 Toch is de meerderheid van de gemeenteraad wél voor de fusie, waaronder de VVD. Fractievoorzitter Frits Vogel legt uit waarom een gemeentelijke herindeling voordelig is voor Hilversum en het Gooi op zich: “Het zou toch geweldig zijn als het Gooi meer zeggenschap heeft in Den Haag. Wij willen net als Rotterdam en Amsterdam een plek aan de grote tafel. Met de grote steden wordt rekening gehouden wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe snelweg wordt aangelegd, maar met een dorp van nog geen 90.000 inwoners niet. Samen kunnen we dus een stuk verder komen. Ook is het besturen van één grote gemeente goedkoper dan het besturen van meerdere kleine gemeenten afzonderlijk. Ook kunnen we op deze manier doelmatiger besturen. En alleen het samengaan met Wijdemeren, zien wij nog als een tussenstap. Deze stap heeft de Provincie afgedwongen. Maar als het aan ons ligt, fuseren we meteen tot één groot Gooi. Daarmee zouden we de vijfde grootste gemeente van Nederland worden. Dit is natuurlijk geen doel op zich, maar dan kunnen we in ieder geval wel onze stem laten horen. Naast het opschalen van de bovenregionale zaken, willen we ook het karakter van eigen wijken en buurten behouden.”