De Gemeente Hilversum heeft op vrijdag 6 oktober het startsein gegeven voor het plaatsen van vier- tot vijfhonderd nieuwe fietsenrekken in het centrum. De fietsenrekken worden gebouwd naar aanleiding van het fietsparkeerprobleem dat al langer in Hilversum speelt.

Met het plaatsen van de fietsenrekken zet de gemeente een eerste stap naar een overzichtelijkere indeling van fietsen in het centrum. Het fietsparkeerprobleem wordt grotendeels veroorzaakt door het tekort aan fietsenrekken. Door dit tekort zetten bezoekers hun fietsen willekeurig neer.

Wethouder Floris Voorink, Ruimtelijke Ordening Hilversum, buigt zich over het fietsparkeerprobleem. Hij licht toe: “We zijn in Hilversum een beetje gewend dat we onze fietsen overal maar neerzetten waar we dat zelf het handigst vinden. En daar krijgen we niet alleen van bezoekers van het centrum, maar ook van winkeliers veel klachten over.”

De nieuwe fietsenrekken zullen het probleem niet verhelpen, maar slechts verkleinen, omdat het tekort aan fietsparkeerplekken zo groot is. “We doen nu wat we kunnen in de openbare ruimte, maar ik denk eerlijk gezegd dat we hierna een beetje aan het eind zijn van het plaatsen van fietsenrekken op de openbare weg. Dus de volgende stap zal inpandig moeten zijn.”

In september waren er al plannen van de gemeente om een inpandige fietsenstalling aan te leggen. Die plannen konden niet worden gerealiseerd omdat de beoogde leegstaande panden al snel weer werden verhuurd. De gemeente heeft momenteel weer een aantal panden op het oog, en blijft zoeken naar een geschikte locatie voor een inpandige fietsenstalling. “We hebben met de raad afgesproken dat als er een geschikt pand voorbijkomt, we zeker in gesprek gaan met de eigenaar over een potentiele fietsenstalling”, aldus Voorink.

De gemeente maakt ook langetermijnplannen om de groei van het aantal bezoekers, en dus het aantal fietsen, in het centrum van Hilversum bij te benen. Er worden plannen gemaakt voor een ondergrondse fietsenstalling bij het station. Deze stalling moet ruimte bieden voor zevenduizend fietsen. Wanneer deze plannen gerealiseerd zullen worden is nog niet bekend.